Brzi recept
4

Sardine s pinjolima, grožđicama i kaparom lako mogu spremiti i nevješti kuhari

Klix.ba
Foto: Susan Bell/Allen & Unwin
Foto: Susan Bell/Allen & Unwin
Ukoliko ste ljubitelji ribe, a niste baš vješti u kuhinji, brzi recept britanske kuharice Jo Pratt za pečene sardine sa kaparom, grožđicama, pinjolima i limunom odično će vam poslužiti.

Za pripremu vam je potrebno osam cijelih očišćenih sardina, težine otprilike po 85 grama, ekstradjevičansko maslinovo ulje, jedan do dva konzervirana limuna, dva čehna isjeckanog bijelog luka, pola kašike čilija u prahu, 30 grama grožđica, 30 grama pinjola i tri kašike kapara, mala šaka sitnih listova peršuna, sol i svježe mljeveni crni biber.

Zagrijte pećnicu na 220 stepeni celzija. Stavite sardine u tepsiju za pečenje ili posudu za pečenje dovoljno veliku da ribe mogu biti položene cijelom dužinom. Prelijte ribe maslinovim uljem.

Konzervirani limun izrežite na četvrtine, a zatim iseckajte na male komadiće. Pospite sardine sa limunom, a potom i sa svim ostalim sastojcima.

Pecite ih u pećnici 12-15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite sardine iz pećnice i poslužite ih tople ili na sobnoj temperaturi.

Ukoliko poželite ovo jelo kada nije sezona sardina, onda su male haringe ili skuše odlična zamjena.