Gdje jesti u 2024.?
862

Sarajevska ćevabdžinica našla se na listi "100 najlegendarnijih restorana u svijetu"

L. R.
Ćevapi (Foto: E. H./Klix.ba)
Ćevapi (Foto: E. H./Klix.ba)
Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio listu "100 najlegendarnijih restorana u svijetu", a na toj listi našla se i jedna poznata sarajevska ćevabdžinica.

Naime, riječ je o ćevabdžinici Željo koja je završila na 63. mjestu zajedno s nekim od najvećih svjetskih restorana. Taste Atlas je naveo kako je sarajevska ćevabdžinica otvorena 1968. godine, a kao glavni specijalitet navedeni su ćevapi.

"Smještena u samom centru sarajevskog starog grada, ćevabdžinica Željo je od 1968. godine poznata po "najboljim ćevapima u gradu", naveli su.

"Ćevapi su sitne, ručno valjane kobasice od mljevenog mesa popularne u mnogim istočnoeuropskim zemljama i izvor velikog nacionalnog ponosa u Bosni i Hercegovini", napisali su na stranici.

Interesantno je da je ovo drugi put da se popularna sarajevska ćevabdžinica nađe na listi Taste Atlasa, a kada je riječ o regiji, tu se ponovo našao i kultni restoran Tri šešira, koji se nalazi u Beogradu.

Inače, Taste Atlas je nedavno je objavio da su u potrazi za mišljenjima lokalaca iz Sarajeva o najboljim restoranima u gradu. Oni na ovaj način žele da pomognu stranim posjetiocima da se upoznaju s tradicionalnom bh. kuhinjom i probaju najbolju hranu koja se nudi u glavnom gradu BiH.