13. maja
111

Sarajevo Wine Weekend - Harvest 2016: Prvi bh. festival svježih vina

Klix.ba
Da je Sarajevo Wine Weekend prešao u zreliju fazu bilo je jasno odmah nakon završetka prošlogodišnjeg, oktobarskog izdanja vinske manifestacije.

Sa ukupno 63 izlagača u vinskom i gastro segmentu i tri hiljade posjetilaca koji su, u dva dana festivala, prošli kroz štandove u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije), dvanaesti po redu Međunarodni Sarajevo Wine Weekend je svrstao među najuspješnije festivale ovog segmenta u regionu.

”Već nekoliko godina postoji svojevrstan pritisak, i publike i izlagača, da festival proširimo još jednim izdanjem uz centralni, oktobarski događaj, u segmentu u svijetu i kod nas sve popularnijih svježih vina. Harvest 2016 je, dakle, u potpunosti posvećen vinima iz berbe 2016. godine”, kaže Najra Krvavac-Perišin iz organizacijskog tima festivala. Pritisak je, dodaje, na sreću postao dovoljno snažan da se, ove godine po prvi put, održava majsko izdanje Sarajevo Wine Weekenda, na kojem će učestvovati 30 vinarija iz BiH, regiona i Evrope. Oktobarski festival ostaje rezerviran za "the best of" vinske industrije.

Uvertira u sam festival je ekskluzivna večera u restoranu 4 sobe gospođe Safije, jednog od organizatora uz kompaniju Fina Vina, noć uoči festivala.

Festival se održava u subotu, 13.5., u čarobnom ambijentu Botaničke bašte Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.