Vina su popularnija
0

Šampanjac više nije omiljeno piće

Sarajevo-x.com
Ako je vjerovati talijanskim ekspertima u oblasti vina, u 2010. godini prodaja talijanskih vina nadmašila je prodaju francuskog šampanjca. Isto se dogodilo i u Velikoj Britaniji.

Udruženje Assoenologi procijenilo je da je do kraja 2010. širom svijeta prodato 380 miliona boca talijanskih vina, što je oko 10 miliona više nego prodatih boca šampanjca iz regije Francuske, prenosi France24.

U isto vrijeme, u Velikoj Britaniji proizvođači vina su izvozili čak i do Japana.

Slavna regija u kojoj se proizvodi šampanjac bila je prinuđena da smanji troškove za 30 posto, zbog slabih prihoda i loše prodaje.

Magazin Euopisa proveo je istraživanje u potrazi za najboljim vinom, koje je obuhvatilo 140 vrsta, te engleskom vinu West Sussex dodijelio prvo mjesto. Beppe Juliano, urednik ovog magazina, kazao je kako su engleska vina jako dobra i kako su istog kvaliteta, te da je jedina razlika što male vinarije iz Italije i Engleske ne naplaćuju za brend, kao što to rade Francuzi.

Boca dobrog šampanjca izvan Francuske košta oko 40 eura, dok za flašu dobrog vina trebate platiti između 20 i 30 eura za engleska, a i do 10 za pojedina talijanska.

Kako se globalna ekonomija 2010. umnogome oporavila, apetiti za dobrim vinima sigurno će rasti, a to potvrđuje i činjenica da je prodaja Spamunatea i Prosecca, talijanskih najprodavanijih vina, u prvih devet mjeseci 2010. porasla za 17 posto.