Sočni i ukusni
94

Samo dva sastojka: Donosimo vam recept za sarajevske ćevape

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako će mnogi reći kako je mnogo jednostavnije kupiti nego napraviti ćevape, mi vam donosimo recept za koji će vam trebati samo dva sastojka: so i kvalitetno faširano juneće ili teleće meso, dakle bez nepotrebnih dodataka jaja, vegete, prezle, pa čak ni crnog luka.

Ćevapi su tradicionalno bosansko jelo od faširanog mesa koje vole apsolutno sve generacije. Sarajevski ćevapi serviraju se u somunu s dosta luka i kajmaka. Postoji mnoštvo recepata za ćevape, ali stare sarajevske ćevabdžinice izvorni, originali recept neće dati nikome.

Zbog toga ćete naići na nekoliko varijacija recepata i u samim ćevabdžinicama. Pa su tako mnogima omiljeni ćevapi u "Zmaju", drugima u "Ferhatoviću", "Želji" i "Hodžiću", a nekima u "Mrkvi".

Bilo kako bilo, ukoliko vam dolaze gosti, posebno oni iz inostranstva, najsigurnije vam je da im za ručak ponudite ćevape. I nećete pogriješiti.

Sastojci koji su vam potrebni:

1 kilogram junećeg faširanog mesa so (količina po želji) somuni luk

300 grama kajmaka

Način pripreme:

Faširano meso posolite po želji. Ukoliko volite biber, stavite malo i bibera. Promiješajte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga ga još jednom promiješajte i ostavite da pokriveno stoji još tri sata.

Nakon toga meso provucite kroz špricu za pravljenje ćevapa. Masa mora biti dobro sabijena. Pripremljene ćevape pecite na rošitilju uz stalno kretanje kako bi se ravnomjerno ispekli. Prije toga ne zaboravite roštilj podmazati junećom mašću.

Pred kraj prženja stavite somune preko ćevapa. Servirajte uz sitno isjeckani crni luk i kašikom kajmaka. Prijatno.