Zalihe za budućnost
3

Rižu moguće konzervirati u genetskoj banci na Filipinima

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici kažu da je za daleku budućnost moguće konzervirati više od 100 hiljada vrsta riže, piše BBC.

Uzorci najveće svjetske banke riže na Filipinima koriste se kako bi poljoprivrednicima pomogli da razviju ekstremno otpornu vrstu riže koja može preživjeti suše i poplave.

Internacionalni institut za istraživanje riže (IRRI) obezbijedio je stalna sredstva od međunarodne neprofitne organizacije Crop Trust upravo kako bi se razvio superotporni oblik riže. To je dio međunarodnih napora za skladištenjem sjemena u genetskim bankama kako bi se osigurala optimalna količina hrane u slučaju da Zemlju zadesi globalno zagrijavanje.

"Sjeme riže je pravo čudo. Vjerujemo da u ovoj prirodnoj raznolikosti vrsta riže imate skoro svaku osobinu koju biste željeli imati u svom savršenom obroku", rekla je Marie Haga, izvršna direktorica međunarodne neprofitne organizacije Crop Trust.

Također, Haga je istakla kako je riža relativno jednostavna za čuvanje i da može preživjeti stotinama godina na ekstremno niskim temperaturama.

Riža isto tako ima i vrlo složenu genetičku strukturu koja može biti iskorištena za uzgoj novih vrsta koje mogu da izdrže djelovanje štetočina i raznih virusa, kao i poplave i suše.

"Vještačka riža" kultivirana je u Aziji, ali je ubrzo prenesena u Afriku gdje će rasti i razvijati se.