Danci znaju kuhati
58

Restoran u Kopenhagenu drugu godinu zaredom proglašen najboljim na svijetu

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ovo je još jedna dobra godina za Kopenhagen jer je drugu godinu zaredom restoran u glavnom gradu Danske proglašen najboljim na planeti u okviru prestižnog izbora 50 najboljih restorana na svijetu, piše CNN.

Restoran "Geranium" služi sezonski Scandi meni bez mesa u neobičnom okruženju osmog sprata nacionalnog nogometnog stadiona Danske. Otvoren je samo četiri dana u sedmici, što su izabrali glavni kuhar Rasmus Kofoed i suvlasnik Søren Ledet kako bi se održala ravnoteža između posla i privatnog života.

Restoranima je dozvoljeno da preuzmu glavnu nagradu samo jednom, nakon čega ulaze u poseban program "Najbolji od najboljih". Članovi te elitne grupe su Geraniumov susjed iz Kopenhagena Noma, kao i njujorški Eleven Madison Park, The Fat Duck blizu Londona, Osteria Francescana u Modeni u Italiji i Mirazur u Mentonu u Francuskoj.

U 20 godina koliko se nagrada dodjeljuje, nijedan restoran izvan Evrope ili Sjeverne Amerike nikada nije osvojio nagradu 50 najboljih na svijetu. Svi pobjednici do sada su dolazili iz Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Danske, Italije i Francuske.

Tek na broju 20 ove godine se pojavljuje restoran sa sjedištem u Aziji, a Den u Tokiju je osvojio najviše mjesto do sada. Kompletnu listu možete pronaći ovdje.