Coca Cola na udaru kritika
0

Reklamiraju "hranjivi" napitak sa pet kašika šećera

Sarajevo-x.com
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Reklama za Coca Colin napitak, koji sadrži pet kašika šećera, a predstavlja se kao hranjiv i bogat vitaminima, zabranjena je u Velikoj Britaniji.

Prema tamošnjim standardima, reklama za piće nazvano "Vitaminska voda" je varka jer se u njoj navodi da po flaši od 500 mililitara sadrži tek 23 grama šećera, a analize su pokazale da ima više od 30 grama.

Kompanija je navela da je proizvod hranjiv jer sadrži "nutricionistički značajne količine više hranjivih tvari", odnosno da ispunjava 25 posto dnevnih potreba za četiri vitamina B, te 100 posto zadovoljava dnevne potrebe za unosom vitamina C.

Nakon tri primljene pritužbe britanska regulatorna organizacija u oblasti reklamiranja objavila je da bi kupci trebali razumjeti da se riječ "hranjiva" odnosi na dodane vitamine koje naše tijelo treba da bi ostalo zdravo, ali su dodali i da kupci ne očekuju da jedno hranjivo piće sadrži četiri ili pet kašika šećera. Zbog toga se ova reklama više ne smije pojavljivati u dosadašnjoj formi.

Glasnogovornica Coca Cole rekla je da su u kompaniji razočarani, te da je količina šećera jasno navedena na pakovanju, prenosi Sky News.

"Ne vjerujemo da to umanjuje važnost vitaminskog i mineralnog sadržaja pića", dodala je.