"Jedna je 'prava stvar'"
0

Coca-Cola demantuje da je otkriven tajni recept

FENA
Kompanija Coca-Cola, najveći proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu, demantovala je informaciju da je otkriven tajni recept za Coca-Colu.

Radijska emisija "Taj američki život", koju producira WBEZ iz Chicaga a emitira javni radio PRI, objavila je u utorak da je pronašla tajni recept za Coca-Colu star 125 godina.

Producenti emisije kazali su da su na tajnu naišli na fotografiji kojom je 1979. ilustriran članak u listu Atlanta Journal-Constitution, vodećem dnevniku grada iz kojeg potiče Coca-Cola. Iako izgleda da 1979. to nitko nije primjetio, fotografija prikazuje rukom pisanu kopiju originalnog recepta John Pembertona, farmaceuta koji je stvorio Coca-Colu 1886. Kopiju je zapisao njegov prijatelj u svesci receptura za lijekove i kreme.

Recept u dva dijela počinje s kofeinom, šećerom, karamelom, vanilijom i tekućim ekstraktom koke.

Drugi dio recepta, koji napitku daje karakterističan okus, je mješavina nazvana "7X" koja uključuje cimet, ulje muškatnog orašćića, neroli, narandžino ulje i korijander.

Sveska je prošla kroz mnoge ruke i na kraju završila kod farmaceuta iz Georgije Everetta Beala, znanca pisca članka u Atlanta Journal-Constitutionu, po riječima Bealove udovice koju je intervjuirao voditelj emisije "Taj američki život" Ira Glass. U emisiji je istaknuto da se recept podudara s onim koji je jednom pronađen u svesci koja je pripadala Pembertonu, a danas se čuva u arhivu Coca-Cole.

Kompanija Coca-Cola, najveći proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu, demantovala je da je riječ o formuli po kojoj ona danas proizvodu Colu, koja ce čuva u trezoru banke u Atlanti. "Mnogi su pokušali probiti našu tajnu formulu, uključujući i 'Taj američki život'. Koliko god pokušavali, bili su neuspješni jer postoji samo jedna 'Prava stvar'", izjavio je glasnogovornik Coca-Cole Kerry Tressler.

U svakom slučaju, jednog od ključnih sastojaka iz starog recepta nema u današnjoj formuli po kojoj se Coca-Cola proizvodi u SAD-u, a to je šećer koji je prije 15-ak godina zamijenjen znatno jeftinijim fruktoznim sirupom od kukuruza, za koji mnogi američki nutricionisti tvrde da je suodgovoran za epidemiju pretilosti u SAD-u.