Jednostavna za napraviti
9

Recept za najukusniju i najsočniju čokoladnu tortu koji trebate znati

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Ako ste ljubitelj klasične kombinacije čokolade i ruma, onda je ova čokoladna torta idealna za vas. Osim što ćete uživati u sočnom okusu ove torte, nećete je morati praviti satima.

Dakle, donosimo vam recept ukusne torte koja će biti brzo gotova.

Za nju će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

Biskvit (sastojci su za jednu koru, a za ovu tortu bit će vam potrebne dvije)

3 jaja 3 kašike brašna 3 kašike kakaa 6 kašika šećera 3 kašike ulja 3 kašike mlijeka

prašak za pecivo

Fil:

500 ml slatkog vrhnja 400 grama crne čokolade

Preliv:

400 ml mlijeka 3 kašike kakaa

3 kašike šećera ekstrakt ruma

Način pripreme biskvita:

Troje jaja i šest kašika šećera izmiksajte dok ne dobijete pjenastu smjestu. Potom dodate ulje, mlijeko, kakao, brašno i prašak za pecivo. Promiješajte kašikom. Istresite u kalup obložen papirom za pečenje. Kada se kora ispeče, ostavite je da se ohladi.

Nakon što su se kore ohladila prelijte ih prelivom koji ćete napraviti tako što ćete u zagrijano mlijeko staviti šećer, kakao i ekstrakt ruma. Preliv treba biti vruć.

Fil ćete napraviti tako što ćete zagrijati slatko vrhnje. Kada provri dodajte mu 400 grama crne čokolade. Ostavite u frižider da se ohladi.

Nakon toga prvu koru namažite filom, potom stavite drugu i premažite cijelu tortu ostatkom fila. Dekorišite je mrvicama čokolade ili lješnjacima.