25. dan ramazana
14

Recept za iftar: Ćufte u umaku od gljiva

N. O.
Foto: Blog "Cooking with B."
Foto: Blog "Cooking with B."
Ćufte najčešće pripremamo u kombinaciji sa crvenim umakom, međutim za današnji iftar vam predlažemo recept koji ove prepoznatljive mesne okruglice spaja sa gljivama i vrhnjem.

Recept za ćufte u umaku od gljiva malo je "starije" djelo dobro nam poznate Belme Halilović, a koji smo pronašli na njenom blogu "Cooking with B.".

Iako je recept prvobitno objavljen 2018. godine svakako može poslužiti i danas kao savršen prijedlog jela za iftar.

Sastojci:

500 gr mljevenog mesa, 1 jaje, 1 crveni luk, 2 kašike prezle, 300 gr gljiva, vrhnje za kuhanje, 1 kašika ajvara, sir za ribanje (po želji), so, biber, vegeta, bijeli luk u prahu, sušeni celer te vezica peršuna.

Priprema:

Pomiješajte mljeveno meso sa jednim jajetom pa dodajte sitno isjeckan luk.

U smjesu dodajte dvije kašike prezle i začine. Ostavite u frižider dok napravite umak od gljiva.

Za umak očistite i izrežite gljive. Prepržite ih sa začinima - vegetom, solju, biberom, bijelim lukom u prahu i sušenim celerom.

Prelijte vrhnjem za kuhanje pa dodajte kašiku ajvara. Nakon toga izvadite meso iz frižidera i pravite male kuglice približno iste veličine.

Ćufte prepržite na srednjoj temperaturi sa svih strana, pa prebacite u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Prelijte ih sa pripremljenim umakom.

Prekrijte ih aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200 stepeni. Skinite foliju i pospite sirom, pa vratite u isključenu rernu na još 10 min, da se sir istopi.

Za kraj pospite svježim peršunom te poslužite uz prilog po želji.