Aromatična šljivopita
31

Recept iz zdrave kuhinje: Kolač od šljiva s rogačem oduševit će cijelu porodicu

Piše: Maja Pilav
Još jedan interesantan i ukusan recept donosimo vam iz kuhinje Maje Pilav. Ovaj put, iz Bistro i prodavnice Zdravo, stiže nam recept za kolač od šljiva, superhranjivog i niskokaloričnog voća koje obiluje vlaknima i pospješuje apsorpciju željeza u organizmu.

Ako vam šljive ne zauzimaju važno mjesto u prehrani, razmislite da ih ipak uključite u voćne obroke. Takvog su sastava da ih organizam lako prihvaća, pa reguliraju probavu i čiste od štetnih tvari.

Šljive obiluju željezom, vitaminom B6, magnezijem, kalijem, manganom, bakrom, vitaminima A, B2, B3, C i K. Magnezij u šljivama umiruje živce, a pomažu koncentraciji, jačaju srce, umanjuju upalne procese i osnažuju imunitet.

Posebno su poznate da reguliraju probavu, ali potrebno je sačekati da sazriju i da su mekane prije jela. Možete ih zamrznuti kako bi ih konzumirali tokom cijele godine ili uzmite suhe šljive poslije sezone. Koristite ih u salatama, smoothijima, ili kolaču prema receptu koji smo pripremili za vas.

Kolač od šljiva sa rogačem
Kolač od šljiva sa rogačem

Upalite rernu da se ugrije na 220 stepeni Celzijusa. Pripremite u zdjeli sljedeće suhe sastojke:

  • 60 g kokosovog ili bademovog brašna,
  • 40 g kokosovog šećera,
  • 40 g rogača u prahu,
  • prstohvat soli.

Sve izmiješajte, pa dodajte 60 ml istopljenog kokosovog ulja. Nakon što ste napravili smjesu za biskvit, prebacite je u četvrtasti kalup dimenzija 20x20 cm ili slične veličine. Smjesu rasporedite ravnomjerno. Preko dodajte polovice 400 g odkoštenih šljiva i izribajte koricu pola narandže. Sve pospite sa 30 grama kokosovog šećera i 50 grama sjeckanih lješnjaka.

Ubacite u rernu i pecite 20 minuta.

Možete jesti toplo ili sačekajte da se ohladi kako bi se stvrdnuo biskvit od rogača. Servirajte kolač sa sladoledom od banana.

Sladoled od banana
Sladoled od banana

Ukoliko želite pronaći još interesantnih recepata, i jesti zdravo, posjetite našu web stranicu www.zdravoizdravije.com, Facebook ili Instagram.