Jednostavan recept
47

Saznajte kako napraviti zdravi sladoled od banana

Piše: Maja Pilav
Nemojte se bojati voća jer je slatko. Šećer iz voća, osim što dolazi zajedno sa vlaknima, vitaminima i mineralima, nije isti kao procesirani šećer koji konzumirate u keksima i kolačima. Donosimo vam još jedan recept Maje Pilav, vlasnice bistro i prodavnice Zdravo.

Banane su jako hranjive, a udio vode u njima je veći od 70 posto. Sadrže vitamin C i B6 te minerale poput kalija, bakra i mangana. Obnavljaju elektrolite, pa su odlična brza užina za sve koji su mnogo zauzeti ili uvijek u hodu. Pomaže budnost mozga, stoga uvijek imajte jednu pri ruci i kada ste za volanom na dužem putovanju. Mogu umiriti stomačne grčeve i umanjiti osjećaj anksioznosti, a za osnažnivanje mišića i obnovu energije pojedite jednu prije i poslije treninga.

Jedite banane samo kad su zrele, kada se počnu pojavljivati smeđe tačkice, tada su sočne i kremaste.

Jeste li raspoloženi za ukusni, niskokalorični i brzi sladoled od samo jednog sastojka (opravdano jesti u bilo koje doba godine)?

Za ovaj recept se pripremite na vrijeme tako što ćete zalediti banane, najkasnije dan prije. Najbolje je zalediti stare zrele banane, one sa smeđim tačkicama. Prvo ih ogulite i izrežite na krupnije kolutove. Poredajte ih u posudu koja smije u zamrzivač ili spakujte po tri banane u vrećicu. Uvijek pakujte isti broj banana u vrećicu, da imate pripremljenu mjeru za sladoled. Računajte sladoled kao obrok, a ne kao desert. Za obrok za jednu osobu su vam potrebne dvije do tri banane.

Izvadite zaleđene banane da se odlede samo pet minuta, da ih bude lakše miksati. Ubacite u sjeckalicu, dodajte 2 kašike biljnog mlijeka i miksajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Povremeno, po potrebi, zaustavite rad aparata da zaleđene komadiće skinete sa zidova posude i vratite na oštricu. Ako imate dobar blender, možete i u njemu napraviti sladoled.

Kada dobijete baršunastu i prozračnu kremu, dodajte komadiće sjeckanih hurmi ili kokos, kašiku kakaa u prahu ili kašiku putera od kikirikija. Na taj način možete mijenjati okus sladoleda.

Na našoj web stranici www.zdravoizdravije.com, Facebooku i Instagramu možete pronaći još ukusnih i zdravih recepata.