Detaljna priprema
8

Recept australske kuharice zaludio internet, tajna kremastog cheesecakea

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogo je raznih recepata za cheescake, klasik koji svi volimo, međutim posljednjih dana internet je osvojio recept autralske kuharice Stephanie Alexander.

Njen recept otkrila je jedna korisnica Facebooka koja je podijelila fotografije cheesecakea napravljenog po receptu 79-godišnje kuharice, a nakon toga svi su se pomamili za njim.

Tajna ovog nevjerovatno kremastog cheesecakea je u tome što se svi sastojci ugriju na sobnoj temperaturi prije pripreme, a cheesecake se peče u posudi s vodom, piše Life Style.

Kako tekstura cheesecakea ne bi bila kvrgava, Alexander preporučuje da jaja i krem sir izvadite iz frižidera 10 do 20 minuta prije pripreme kolača. S druge strane, važno je i da ne miješate sastojke previše i predugo jer će tako kolač samo potonuti u rerni.

Alexander je napisala stotine recepata koje je objavila u 17 zasebnih kuharica. Svoj prvi restoran otvorila je 1966. godine u Melbourneu, kad je imala samo 23 godine.

Od sastojaka vam je potrebno 100 grama rastopljenog maslaca, 300 grama zobenih keksa, 500 grama krem sira, na sobnoj temperaturi, 200 grama šećera u prahu, jedna kašičica kukuruznog brašna, troje jaja, dvije kašičice limunovog soka, nekoliko kapi čiste vanilije ili ekstrakta vanilije, prstohvat soli, dvije šoljice kiselog vrhnja.

Što se tiče pripreme, ugrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Dno i stranice kalupa dimenzija 22 puta 6 centimetara premažite maslacem. Izrežite papir za pečenje tako da jedan dio prekrije dno kalupa, a drugi stranice. Namažite i papir maslacem.

Izmrvite kekse, u njih umiješajte rastopljeni maslac. Dobivenu smjesu utisnite u dno kalupa, koristeći čašu ili nešto slično.

Mutite krem sir i šećer električnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu umutite kukuruzno brašno, pa dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući svaki put dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte limunov sok, vaniliju i so. Umiješajte i kiselo vrhnje i kratko miješajte dok se ne sjedini s ostalim sastojcima.

Ulijte smjesu u kalup koji ćete staviti u veću posudu za pečenje. U nju ulijte kipuću vodu do polovine visine kalupa. Pecite 50 minuta, a zatim isključite rernu, ali je ne otvarajte narednih sat vremena.

Izvadite kalup iz vode i kolač u potpunosti ohladite na rešetki i u frižideru prije serviranja. Prijatno!