Dostupni u prodaji
99

Pronašli smo italijanski gelato i "sladoled nad sladoledima" u Sarajevu: Fantastični su

I. B.
Sladoledi koji će ugoditi i najzahtjevnijim nepcima mogu se kupiti i u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
Sladoledi koji će ugoditi i najzahtjevnijim nepcima mogu se kupiti i u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
Ljeto je sa sobom donijelo vrućine koje traže osvježenje na svakom koraku, a poslastica koja nas u to ime nikada neće razočarati je sladoled. U Sarajevo su nedavno stigli sladoledi svjetski poznatih marki. Požurili smo ih probati i možemo reći da su oduševili naša nepca.

Sladoled je, bez sumnje, kralj ljetnih (nekima i zimskih) užitaka. Iako Sarajevo ima sjajnih mjesta za probati ovu delikatesu, posebnu slast pružaju sve popularniji sladoledi u čaši i na štapiću.

Ponuda u marketima se posljednjih godina proširila, a pored dobro poznatih proizvođača, izbor je odnedavno postao bogatiji za okuse dva renomirana brenda sladoleda - italijanske Sammontane i američkog Häagen-Dazsa, koje smo pronašli u gastro-marketu Crvena jabuka. Probali smo ih.

Autentični italijanski gelato ravno iz Toskane na policama BiH

Svima je već poznato kako je Italija "majka" najukusnijeg i savršeno kremastog sladoleda - gelata. Upravo zato oduševilo nas je što sada u marketu na Marijin Dvoru možemo isprobati okuse koji dolaze direktno iz prelijepe Toskane.

Poznata po dugogodišnjoj porodičnoj tradiciji pravljenja autentičnog "italijanskog gelata" vrhunske kvalitete, Sammontana je u BiH donijela sladolede u čaši Barattolino i one na štapiću Gruvi.

Sladoled Barattolino daje savršen uvid u to kakvog je okusa autentični italijanski gelato (Foto: I. L./Klix.ba)
Sladoled Barattolino daje savršen uvid u to kakvog je okusa autentični italijanski gelato (Foto: I. L./Klix.ba)

Među klasičnim okusima poput čokolade i lješnjaka, te kombinacijama na čiju vam samu spomen kreće "voda na usta", poput tzv. Croccantina - neodoljivog spoja vanilije, badema i slane karamele, a zatim i kombinacije jagode i limuna, vanilije i amarene te sladoleda s okusom cappuccina i panna cotte, zaista je bilo teško odlučiti se koji od njih prvi probati.

Među brojnim okusima doista se teško odlučiti koji prvi probati (Foto: I. L./Klix.ba)
Među brojnim okusima doista se teško odlučiti koji prvi probati (Foto: I. L./Klix.ba)

Upute ljubaznih zaposlenika marketa olakšale su nam izbor posavjetovavši nas kako ne smijemo propustiti kombinaciju vanilije i pistacije, koja je ujedno favorit kupaca te glavni adut ovog brenda u marketu, što nas je odmah privuklo da odaberemo upravo njega.

Vaniglia e Pistacchio trenutno je omiljeni okus italijanskog brenda sladoleda (Foto: I. L./Klix.ba)
Vaniglia e Pistacchio trenutno je omiljeni okus italijanskog brenda sladoleda (Foto: I. L./Klix.ba)

Već na prvi zalogaj ove kombinacije, dobijate uvid u to kako izgleda pravi italijanski gelato, ali i koja je glavna razlika između njega i običnog sladoleda. Glatka, gusta tekstura i raskošan, puni okus prave vanilije u kombinaciji sa mlijekom i sicijlijanskom pistacijom savršeno se tope u ustima.

Porcijom koja dolazi u eco friendly čaši, moglo bi se počastiti i do troje ljudi, no nakon što probate ovaj sladoled, vjerovatno nećete biti raspoloženi da ga dijelite. To potvrđuje i činjenica da se njegove zalihe po dolasku u market rasprodaju brzinom vjetra.

Savršen spoj sicijlijanske pistacije, najfinije vanilije i kvalitetnog mlijeka (Foto: I. L./Klix.ba)
Savršen spoj sicijlijanske pistacije, najfinije vanilije i kvalitetnog mlijeka (Foto: I. L./Klix.ba)

Inače, osim u marketima Crvene jabuke, sladoledi se mogu kupiti i u marketima Tropic i mojMarket, a sigurni smo da će među paletom zamamnih okusa svako pronaći svog favorita.

Priprema Sammontana gelata temelji se na tradicionalnim receptima i home-made pripremi još od 1946. godine, što i rezultira autentičnim okusom i kvalitetom, a uspjeli su nas uvjeriti da njihov sladoled nije obični desert, već primjer umjetničkog djela gastronomije čijem ćete se okusu poželjeti iznova vraćati.

A, tu nismo stali...

Kad bi sladoled bio elegantan i luksuzan, zvao bi se Häagen-Dazs

Iako smo nakon Sammontana sladoleda mogli sasvim zadovoljni izaći iz marketa, nismo to mogli učiniti dok ne isprobamo i Häagen-Dazs, ledenu slasticu koju nazivaju i "sladoledom nad sladoledima".

Haagen-Dazs nazivaju
Haagen-Dazs nazivaju "sladoledom nad sladoledima" (Foto: I. L./Klix.ba)

Ovaj američki brend sinonim je za luksuz i eleganciju među proizvođačima omiljenog mliječnog proizvoda, a sada je stigao i na naše tržište. Svoju predanost kvaliteti dokazuju pažljivom pripremom spojeva samo odabranih sastojaka - svježeg voća, vrhunskih lješnjaka i najfinijih zrna kakaa, koji daju neodoljive okuse.

Sladolede sada možete kupiti i u Crvenoj jabuci (Foto: I. L./Klix.ba)
Sladolede sada možete kupiti i u Crvenoj jabuci (Foto: I. L./Klix.ba)

U frižderu Crvene jabuke birali smo između Häagen-Dazs sladoleda od vanilije, belgijske čokolade, makadamija oraha, te kombinacije manga i maline.

Na 30+ stepeni osvježenje smo potražili u kombinaciji manga i maline. Ova voćna bomba jedan je od rijetkih sladoleda sa gustom teksturom, a koji pritom i osvježava. Iako dominira okus manga, malina je ta koja mu daje karakter.

Haagen-Dazs s okusom manga i maline idealan je za osvježenje (Foto: sockerbiten.org)
Haagen-Dazs s okusom manga i maline idealan je za osvježenje (Foto: sockerbiten.org)

Bez obzira jeste li više ljubitelj voća ili klasičnih spojeva, Häagen-Dazs osvojit će vas, kao što je i nas, svojom orginalnošću, a svaka kašika u vama će probuditi osjećaj nostalgije za djetinjstvom, kada je sladoled bio pojam radosti.

I Häagen-Dazs i Sammontana dolaze u elegantnim ambalažama, te neće pogriješiti ni ako ga odlučite iskoristiti kao mali znak pažnje dragoj osobi.

Zaključak priče o sladoledima sladak je baš poput samog sladoleda - za idealnim mliječnim zadovoljstvom više ne morate tragati van granica naše zemlje.

Najbolji među isprobanim sladoledima nismo ni pokušavali izabrati. Sammontana nas je očarala italijanskom profinjenošću i maštovitim spojevima sastojaka, a Häagen-Dazs luksuzom bezvremenskog okusa. Negdje između rapsodije užitaka, podsjetili smo se da je za sreću zaista potrebno malo, a nekada je to samo zalogaj dobrog sladoleda.