Na putu do mora
941

Probali smo najbolju jablaničku janjetinu i saznali u čemu je njena tajna

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Za jablaničku janjetinu kažu da je najbolja na svijetu i najpoznatiji dio bh. gastro ponude. U Jablanici o ovom nema diskusije, a i dalje malo je onih koji će naći kontra argument. Ekipa portala Klix.ba pokušala je saznati u čemu je tajna jablaničke janjetine, kako je krenula cijela priča i zašto baš u Jablanici.

Razmišljajući kako domaći znaju više od nas koji samo kroz Jablanicu prolazimo, šetajući se ulicama ovog malog hercegovačkog gradića raspitivali smo se gdje se zaista jede najbolja janjetina. Kazali su nam da ne treba ići dalje od prvog objekta prema jugu, čuvenog restorana "Zdrava voda".

Kad smo pored restorana vidjeli prepun parking prostor, a posebno deset janjaca kako se vrte na ražnjevima znali smo da smo na pravom tragu. Kad je janjetina u pitanju, nema kvalitete bez kvantitete odmah su nam pojasnili. Teško je dobiti pravu vrijednost ako restoran ispeče dnevno dva janjeta, a najbolje je janje od petnaestak kila. Tako glase osnovna pravila igre...

Priča o jablaničkoj janjetini krenula je šezdesetih godina kad je sarajevski UPI, odnosno podružnica Čvrsnica u Aleksin Hanu otvorio prvi restoran. Odlična lokacija uz jednu od najfrekventnijih naših saobraćajnica, visoki kvalitet mesa brižljivo uzgajanih životinja u selima pored Jablanice i kvalitet pripremanja brzo su dali rezultat. Prvi, državni objekat, brzo je slijedila privatna inicijativa i jablanička janjetina se proslavila kao ni jedna druga.

Na pitanje zašto baš u Jablanici najbolja janjetina, a ne u Konjicu, Prozoru ili Čapljini, mnogi su nam dali različite odgovore. Najbolji koji smo čuli jeste da je Jablanica tačno na pola puta od Bosne do mora. Idealna da se čovjek zaustavi, priušti sebi odmor i obilan ručak.

Ovaj restoran ima najdužu tradiciju, čak 51 godinu egzistira i za njega nema krize. "Posla je bilo uvijek, ima ga i sada i samo ga ima više. Niko ovdje nikom nije konkurencija, svako ima svoje mušterije", kažu nam.

Na vrhunski kvalitet mesa ide i stručnost u pripremanju. S mesom ovdje rade neki od majstora s više od trideset godina iskustva. To se osjeti, kad dobijete meso na tanjiru koje mami sva osjetila. Prvo ga pojedete očima, a tek onda ono pravo...

Servira se obično uz pečeni krompir i salatu, iako u zadnje vrijeme ima raznih varijacija, a u ugostiteljstvu nema neispunjenih želja.

Kažu nam da je posebno važna usluga, ugodana atmosfera u objektu, lijep interijer, pogled ka rijeci, stalne investicije u poboljšanje svih dijelova posla. Za ovakav tip restorana i prostran parking, a kvalitet je najbolja reklama.

O popularnosti jablaničke janjetine u našoj, kao i zemljama bivše države ne treba trošiti riječi. Svi znaju sve i svi dolaze, od obična svijeta, do visokih delegacija. Dolaze i drugi, kažu nam da dolaze najviše Turci, onda i Korejci, Arapi...

Na kraju, dok puna stomaka odlazite iz restorana gledate kolone koje tek dolaze. Dok bude Jablanice biće i vrhunske gastro ponude, najboljeg janjećeg pečenja.