Jednostavno i ukusno
21

Probajte pečene smokve s kozijim sirom i pinjolima po receptu Jennifer Garner

E. LJ.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Holivudska glumica Jennifer Garner voli kuhati, a svoje recepte redovno dijeli i na društvenim mrežama.

"Mogla bih jesi smokve za svaki obrok", tvrdi Garner koja je ovog puta odlučila spremiti pečene smokve s kozijim sirom i pinjolima. Recept je, tvrdi, veoma jednostavan, a obrok savršen.

Za pripremu ovog jela potrebne su vam smokve, pinjoli, koziji sir, so i sirće.

Smokve prepolovite i uklonite peteljke, pospite sirćetom i posolite. Pecite ih oko dva sata u pećnici zagrijanoj na 100 stepeni. Nakon toga malo pojačajte temperaturu i pecite ih još otprilike 30 minuta (dok ne budu karamelizirane). Kada smokve budu gotove ukrasite ih pinolima koje ste prethodno propržili u tavi. Preko toga stavite i koziji sir i malo sirćeta. po želji možete dodati i meda.

Pinjoli su jestive sjemenke bora koje se nalaze unutar češera bora. Po sastavu su slični orašastim plodovima, a odlikuju se specifičnom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrijednim bjelančevinama. S obzirom na to da su veoma skupi predlažemo da ih zamijenite orasima, bademima ili lješnjacima.