Vrijeme je za kolače
271

Pripremite svojim gostima nezaboravne poslastice za Noć vještica

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Noć vještica samo što nije stigla i ovo je pravi trenutak da svojim gostima pripremite ukusne, ali izgledom morbidne poslastice.

1 kašičica soli naribana korica limuna 650-700 grama brašna ulje za prženje šećer u prahu za posipanje fondan za ukrašavanje krofnica

Način pripreme

U malo mlakog mlijeka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom da nadođe. Potom umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac i koricu limuna. Kad se sastojci sjedine dodati nekoliko kašika brašna, izmiješati, sipati malo mlijeka i tako do kraja sipati naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postepeno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba da je elastično i ne treba da se kida kad se kašikom povlači gore.

Ostaviti da odstoji. Tijesto rastanjiti na centimetar debljine, napraviti krugove i peći u ulju.

Osim krofni svoje omiljene kolače možete dekorisati u obliku prstića.

Za mafine u obliku očiju možete koristiti svoj omiljeni recept ili ovaj naš.

Za mafine će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

3 jaja

100 g šećera 50 ml ulja 150 ml mlijeka 250 g glatkog brašna 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer prstohvat soli 1 kašika kakaa u prahu 50 ml narandžinog soka 1 kašičica naribane korice narandže šlag, fondan i jestive boje

Način pripreme:

Jaja i šećer pjenasto umutite. Dodajte ulje, mlijeko, so, vanilin šećer, sok i koricu narandže, kakao i brašno pomiješane s praškom za pecivo. Sve lagano izmiješajte i smjesu rasporedite u kalupe. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200°C 20-25 minuta.

Nakon što ste ispekli i izvadili mafine, ostavite da se ohlade i ukrasite po želji.

Torta u obliku bundeve:

Ili pak prestrašne mumije.