Zlatna pravila
14

Pripremite sočan i ukusan odrezak kod kuće i uživajte u svakom zalogaju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Odrezak ili biftek sigurno je jedan od najboljih komada mesa koji može da se nađe u vašem tanjiru. Kako biste dobili sočan i ukusan odrezak pokušajte izbjeći greške koje većina ljudi konstantno ponavlja.

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave tokom pripreme odreska je to što ne koriste začine, no istina je da je mariniranje veoma važno ukoliko želite bogat okus i ukusnu koricu. Mnogi kuhari savjetuju da izbjegavate korištenje soli, naročito neposredno prije pečenja te da odrezak marinirte u miksu bibera, začina za biftek, lovorovog lista i maslinovog ulja.

Prilikom pripreme odreska morate biti strpljivi. Prije pečenja meso mora biti sobne temperture, u suprotnom ćete dobiti sprženu koricu i nepečenu sredinu. Mnogi ljudi griješe jer odvajaju masni dio mesa, a zapravo je to dio koji će vašem bifteku dati kvalitetan okus.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Tava ili rešetka na kojoj pečete meso treba biti veoma zagrijana. U svijetu je uvriježeno mišljenje da odrezak prilikom pečenja treba okrenuti samo jednom. Istina je da tom metodom nećete mnogo postići i da ćete vjerovatno dobiti isušen komad mesa.

Među najčešćim greškama koje ljudi širom svijeta prave je konzumiranje odreska odmah nakon pečenja. Kuhari preporučuju da odrezak nakon pečenja prekrijete folijom i pustite da odstoji 15-ak minuta kako bi bio sočniji.

Dužina pečenja ovisi o tome kakav odrezak volite. Preporuka vrsnih kuhara je da pripremate srednje pečen biftek kako bi zadržao sve sokove i sočnost koji dolaze uz njih. Za takav odrezak potrebna vam je temperatura od 55 stepeni, a pecite ga tako da sredina bude crvenkasto-ružičasta.