Pripremite sočan i ukusan odrezak kod kuće i uživajte u svakom zalogaju
Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave tokom pripreme odreska je to što ne koriste začine, no istina je da je mariniranje veoma važno ukoliko želite bogat okus i ukusnu koricu. Mnogi kuhari savjetuju da izbjegavate korištenje soli, naročito neposredno prije pečenja te da odrezak marinirte u miksu bibera, začina za biftek, lovorovog lista i maslinovog ulja.
Prilikom pripreme odreska morate biti strpljivi. Prije pečenja meso mora biti sobne temperture, u suprotnom ćete dobiti sprženu koricu i nepečenu sredinu. Mnogi ljudi griješe jer odvajaju masni dio mesa, a zapravo je to dio koji će vašem bifteku dati kvalitetan okus.
Tava ili rešetka na kojoj pečete meso treba biti veoma zagrijana. U svijetu je uvriježeno mišljenje da odrezak prilikom pečenja treba okrenuti samo jednom. Istina je da tom metodom nećete mnogo postići i da ćete vjerovatno dobiti isušen komad mesa.
Među najčešćim greškama koje ljudi širom svijeta prave je konzumiranje odreska odmah nakon pečenja. Kuhari preporučuju da odrezak nakon pečenja prekrijete folijom i pustite da odstoji 15-ak minuta kako bi bio sočniji.
Dužina pečenja ovisi o tome kakav odrezak volite. Preporuka vrsnih kuhara je da pripremate srednje pečen biftek kako bi zadržao sve sokove i sočnost koji dolaze uz njih. Za takav odrezak potrebna vam je temperatura od 55 stepeni, a pecite ga tako da sredina bude crvenkasto-ružičasta.