Popularan širom svijeta
37

Pripremite humus, zdrav i ukusan namaz

Humus
Humus
Humus (hummus) je uobičajeno jelo sjevernoafričke, bliskoistočne i turske kuhinje popularno širom svijeta. Naziv dolazi od arapske riječi za leblebije (slanutak).

Lako je naići na različite recepte pripreme humusa, ali osnovni sastojak su leblebije. Začine možete staviti po svom ukusu kada isprobate osnovni recept.

Potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1/2 kg kuhanih leblebija
  • 1 česna bijelog luka
  • 1/2 kašikice kumina u prahu
  • 1/2 kašikice sitne himalajske soli
  • 1 kašika tahina
  • 1 supena kašika soka limuna
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • vode od kuhanja leblebija, prilagoditi ukusu

Redom smjestite sastojke u multipraktik ili blender i miješajte otprilike jednu minutu. Po potrebi smjesu uklonite sa zidova posude ili izbacite zrak iz smjese tokom rada. Postepeno dodajte kašiku po kašiku vode i blendajte, napravite namaz gušći ili rjeđi po vlastitom ukusu.

Umjesto blendera poslužit će i štapni mikser. Sol možete dodati i na samom kraju, nakon što kušate namaz. Ako volite ljuto, uvijek možete dodati prstohvat ljute papričice.

Humus se uobičajeno služi hladan kao predjelo ili prilog, namaz ili umak. Izvrsno se slaže uz falafel ili povrće kao što su patlidžan i gljive. Ukrasite sjemenkama susama i crvenom paprikom u prahu, peršunom ili kiselnim krastavcima i umočite beskvasnom lepinjom ili krekerom. Za još zdraviji obrok, umjesto peciva narežite na štapice razno povrće, poput mrkve i celera.

Isprobajte i ovaj recept: Tikvice punjene humusom

Za punjenje skuhajte kvinoju, naribajte mrkvu i sve pomiješajte s humusom. Prerežite tikvice na pola i izvadite mekanu sredinu. Tikvice zapecite u rerni ili na gril roštilju, a kad bude gotovo udubljenje napunite smjesom i začinite po želji prije serviranja.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.