Slično ajvaru
13

Priprema zimnice: Donosimo vam recept za odličnu domaću ljutenicu

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljutenica je vrsta začinjenog namaza, vrlo je sličan ajvaru. Priprema se od pečenih paprika, paradajza i patlidžana. U poređenju s ajvarom okus ljutenice je blaži i zbog paradajza ima blago kiselkastu aromu.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ljutenice su:

20 kg crvenih roga paprika 10 kg paradajza 8 kg patlidžana 2 l ulja 10 kašika soli 15 kašika šećera ljuti feferoni (po želji) 15 glavica bijelog luka 6 dl vinskog sirćeta peršunov list (po želji)

Način pripreme:

Paprike, paradajz i patlidžan operite. Paprike ispecite i izrežite na trakice. Paradajz ogulite i sameljite u mašini. Patlidžan ogulite i isjeckajte na kockice. Kuhajte ih pet minuta. Iscijedite patlidžan. U veliku šerpu stavite dva litra ulja, a potom dodajte paradajz. Kuhajte ga 30 minuta.

Potom dodajte patlidžan i nastavite kuhati 30 minuta stalno miješajući. Zatim dodajte paprike i nastavite kuhati još 30 minuta. Dodajte 10 kašika soli, 15 kašika šećera i promiješajte. Potom dodajte sitno isjeckane ljute feferone i miješajte.

Dodajte 15 sitno isjeckanih glavica luka. Kuhajte još 30 minuta. Dodajte šest dl vinskog sirćeta. Na kraju dodajte peršunov list. Miješajte i kuhajte još pola sata. Sipajte punđur u vrele tegle. Pokrijte ih dekom i ostavite da se ohlade preko noći. Od ove količine možete napraviti 10 kg ljutenice.