Savjeti za prazničnu večeru
96

Prim. dr. Serdarević: Dvije čaše žestokog pića i umjerenost u jelu

Piše: M. B.
Praznična trpeza poznata je po svojoj obilnosti i šarolikosti hrane, ali i pića. Većina ljudi se "čuva" upravo za novogodišnju večeru tokom koje pojedu i onu vrstu hrane koju inače ne bi konzumirali.

Nutricionista prim. dr. Sabina Serdarević savjetuje kako izbjeći neželjene i negativne posljedice praznične večere.

"Prije svega, moramo imati na umu da idemo na slavlje, a ne da nam bude cilj pojesti i popiti što više. Alkohol je vrlo kaloričan, od velikih količina gubimo moć rasuđivanja pa samim time pojedemo i količinski mnogo hrane jer ne možemo voditi računa o tome", rekla je za Klix.ba prim.dr. Serdarević.

Preporučuje se da tokom novogodišnje noći popijete 1-2 čašice žestokog pića ili 1-2 čaše kvalitetnog vina.

"Ovim dobijate 'pozitivni' efekt alkohola i budete veseliji, a izbjeći ćete one negativne poput mahmurluka i glavobolje", istakla je Serdarević.

Praznična večera se obično sastoji iz više jela. Za predjelo se savjetuje da pojedete manju količinu hrane te da napravite pauzu od 15 minuta do sljedećeg jela.

"Za glavno jelo preporučuje se manji komad mesa koji je dinstan, kuhan ili pripremljen na roštilju. Uz to se preporučuje mnogo salate, po mogućnosti svježe ili kisele te dosta povrća. Bitno je da se ne prži u velikoj masnoći jer to nije zdravo", dodala je Serdarević.

Nutricionisti također preporučuju francusku salatu, jer kako Serdarević ističe, sadrži dosta povrća koje je zdravo i u kojem ima vlakana, minerala, vitamina i antioksidansa. Ukoliko je pravite kod kuće preporučuje se da koristite majonezu s manje masnoća ili manju količinu majoneze.

"Za desert obično idu torte ili kolači, ali to ne znači da morate probati svaki. Pojedite manje količine i bit će vam sasvim dovoljno", rekla je Serdarević.

Ukoliko novogodišnju noć dočekujete u restoranima onda birajte šta ćete pojesti i trudite se da budete umjereni.