U Zagrebačkoj ulici
513

Priča kultne sarajevske slastičarne: Jadranka je bila mjesto gdje su odrastale generacije

L. R.
Slastičarna Jadranka (Foto: T. S./Klix.ba)
Slastičarna Jadranka (Foto: T. S./Klix.ba)
Slastičarna Jadranka je prva moderna slastičarna u Sarajevu, čija je tradicija duga gotovo 70 godina. Ona je kultno sarajevsko mjesto, gdje su odrastale generacije, a čiji su kolači i torte krasile trpeze brojnih proslava.

Jadranka je dugi niz godina bila porodični biznis kojeg je 1956. godine započeo Nikola Bukvić sa svojom suprugom Zorom kada su iz Beograda doselili u Sarajevo. Kasnije je porodični biznis i zanat preuzeo njihov sin Aleksandar Saša Bukvić, koji je pored zanata slastičara bio i kipar te pokretač likovne grupe Zvono.

No, on je iz privatnih razloga prije nekoliko godina morao prodati Jadranku. Tada je "uskočio" Amer Isanović, koji je kupio Jadranku i preuzeo poslovanje. Budući da je Aleksandar Saša Bukvić nedavno preminuo, odlučili smo posjetiti Jadranku i razgovarati sa sadašnjim vlasnikom Amerom Isanovićem o sudbini Jadranke.

Sadašnji vlasnik Jadranke - Amer Isanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Sadašnji vlasnik Jadranke - Amer Isanović (Foto: T. S./Klix.ba)

Isanović je čovjek koji je kao dijete živio na Grbavici i jedan od onih koji su odrastali uz kolače iz ove kultne sarajevske slastičarne. On kaže da mu je Jadranka oduvijek bila u lijepom sjećanju, ni ne sluteći da će jednog dana postati njen vlasnik.

"Ova slastičarna s nekim modernijim kolačima koji su se počeli pravit je u jednom trenutku sigurno bila najbolja u Sarajevu. Ja znam k'o dijete, mi se bukvalno poredamo ovdje, čika Nikola pokojni izađe podijeli nama kolače i mi to klopamo. Tako da mi je ostala u pravo lijepom sjećanju", rekao je Isanović.

Slastičarna Jadranka (Foto: T. S./Klix.ba)
Slastičarna Jadranka (Foto: T. S./Klix.ba)

U slastičarni Jadranka možete pronaći raznovrsnu ponudu kolača po kojima je poznata, a to su definitivno šamponjeze, boem, žarbo kocke, orijent i Vasina torta, ali i neke modernije kolače poput Havane, cheesecakea i španskog vjetra.

"Ja sam odrastao na ovim kolačima i mislim da sam ih pospješio jer kada je Saša to meni prodao, ja sam pozvao njegove radnike iz penzije da mi nauče ljude praviti kolače po svojoj recepturi. Tako da su oni nekih godinu dana učili moje majstore, koji sada rade u proizvodnji. Samo što mi to sad radimo malo modernije, a i bolji su materijali", naveo je.

Iako se gotovo sve slastice jednako dobro prodaju, ističe da su najpoznatiji po žitu. Također navodi da su imali dosta upita i o čuvenom kesten-pireu, međutim zbog toga što ne mogu postići autentični okus, radije su odustali od ove slastice.

"Žito je nešto po čemu je Jadranka prepoznatljiva i imali smo kesten-pire. Za to imam dosta upita, međutim, taj kesten-pire koji se nekad pravio u Srbiji, to se više ne radi. To smo izbacili jer nemamo materijal koji nam treba", istakao je.

Žito (Foto: T. S./Klix.ba)
Žito (Foto: T. S./Klix.ba)

Iako je prostor renovirao u jednom modernijem stilu, koncept slastičarne, a ni ime ne planira mijenjati.

"Ne bih to uradio. Jadranka je Jadranka. Brend. Ne bi bilo to to. To je jedna tradicija ljudi koji su ozbiljni. Oni su voljeli taj posao koji su radili i koji su se stvarno trudili", poručio je.

Kako otkriva za Klix.ba, Isanović ima u planu i neke novitete. Jadranka će primarno ostati slastičarna, ali planira uvesti i opciju doručka, koji bi se služio do nekih poslijepodnevnih sati.

"Ja volim da jedem, gurman sam i zato se negdje javila ta ideja za doručkom. Ovo će primarno biti slastičarna, to se neće mijenjat, ali to sa doručkom mislim da mi ništa s tim nećemo izgubit, možemo samo dobiti", istaknuo je.

Velik izbor slastica (Foto: T. S./Klix.ba)
Velik izbor slastica (Foto: T. S./Klix.ba)

Jadranka će ostat upamćena i po tome što su je posjećivale poznate ličnosti, a posebno se ističe Kike Budalike koji je bio veliki prijatelj Saše Bukvića sve ove godine, a u Jadranki je znao snimati i svoje emisije.

Sašinim odlaskom Sarajevo je izgubilo još jednu legendu, koji je osim svojim slasticama, ostavio traga i u bh. konceptualnoj umjetnosti. Iza njega je ostala Jadranka, koja od 1956. godine bila u srcu brojnih ljudi, a u istom smjeru nastavit će da na neki način bude simbol grada, gdje se osjeti pravi sarajevski duh.