Restoran LibertAs
77

Promo / Pretpremijerna večera Sarajevo Wine Weekanda 24. oktobra

Naredne sedmice počinje najveći bh. festival vina i jedno od najznačajnijih regionalnih događanja te vrste, Sarajevo Wine Weekend. Trinaesti po redu, festival će okupiti šezdeset vinarija i dvadeset gastro izlagača iz BiH, regiona, Evrope i SAD-a.

Program festivala je ove godine proširen dodatnim događanjima koja prate centralnu manifestaciju, pa će tako posljednja sedmica oktobra biti rezervirana za različite vinske degustacije, slow food večere i radionice na kojima će publika imati priliku iz prve ruke – od kreatora nekih od ponajboljih vina u regiji – saznati procese nastajanja vina i njihovog uparivanja sa hranom.

Korak dalje u tome je ekskluzivna slow-food večera u sarajevskom restoranu LibertAs, na kojoj će se vrhunska hrana Masterchefa iz Srbije, Radomira Raše Vlačića, i rezidentnih kuhara restorana uparivati sa vinima vjerovatno najpopularnije vinarije u BiH, trebinjskog Vukoje.

"Već tradicionalno smo izlagači na Sarajevo Wine Weekendu i ova nas nova saradnja između festivala i sjajnog LibertAsa raduje. Drago nam je što ćemo imati priliku na svojevrstan način otvoriti festival ove godine", kaže Radovan Vukoje, vlasnik vinarije, koji će na jednoj od radionica predstaviti i vertikalu svog fantastičnog i višestruko nagrađivanog Vranca Rezerva.

Gost-chef večere, uz kuhare kuće, biti će izvanredni Raša Vlačić, Masterchef Srbije, koji će po prvi put kuhati za sarajevsku publiku. Vlačić naglašava da uvijek radi isključivo sa namirnicama područja na kojem gostuje, a ovoga će puta njegov potpis na meniju od šest slijedova praćenih vrhunskim vinima biti Rašine goveđe rolnice. Pored Masterchefa, Radomir Vlačić je i potpredsjednik udruženja «Slow Food» Srbije, što ne ostavlja mjesta sumnji da će upravo ova večera zapravo biti napredna škola hedonizma za one koji znaju kako uživati u probranoj hrani i vinima. "Iskreno me obradovao poziv LibertAsa i Vukoje. Ovo je moje prvo "gostovanje" na sarajevskoj gastronomskoj sceni, nadam se tek prvo u nizu", entizijastičan je Vlačić.

Najra Krvavac iz organizacijskog tima festivala kaže da je cijeli tim ponosan na činjenicu da je festival proširen. "Osnovni cilj festivala je ponuditi publici dva podjednako važna segmenta: neposredan uvid u vrhunska vina i novitete na vinarskoj sceni, ali i edukaciju o dubokom tkivu koje povezuje odličnu hranu sa podjednako odličnim vinima. Ova večera je prilika da se pokaže istinska hedonistička raskoš tog spoja", naglasila je Krvavac.

Večera se održava u utorak, 24.10., dva dana prije zvaničnog otvorenja Sarajevo Wine Weekenda. Kako kažu u LibertAsu – broj mjesta je ograničen i već postoji veliki interes za slow food večeru, stoga preporučuju što raniju rezervaciju. Cijena cijelog menija, uključujući vina, je 69 KM, a večera počinje u 20 sati. LibertAs je, po prvi put ove godine, i jedan od gastro izlagača na ovogodišnjem festivalu.