Kuhati više od tri sata
22

Poznati italijanski kuhar otkrio jedini tačan recept za špagete bolonjez

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poznati italijanski chef Stefano Cilla, koji vodi kuhinju u restoranu Bancone u Engleskoj, otkrio je da za pripremu bolonjez umaka postoji samo jedan tačan recept koji trebate slijediti.

Naravno, ukoliko želite da vaše omiljeno jelo bude savršeno. Cilla ističe kako je veoma važno da obratite pažnju da odabir mesa. Savjetuje da nabavite meso s malo većim postotkom masnoće.

Od ostalih sastojaka potrebna vam je velika glavica luka, dvije mrkve, 100 grama celera, malo ruzmarina, 1,5 litara pasiranog paradajza, 100 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 200 mililitara dobrog crnog vina, so i biber.

Od tjestenine, Cilla preporučuje samo špagete, piše Huffpost. Stefano kaže da se ovaj umak mora kuhati oko tri i po sata kako bi se postigao najbolji okus.

Narežite povrće na male kockice, a zatim ga ubacite u lonac u kojem ste prethodno zagrijali maslinovo ulje. Dodajte grančicu ruzmarina i kuhajte na srednjoj vatri oko pet minuta. Zatim dodajte meso, so i biber te stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje.

Kada meso dobije smeđu boju, maknite ruzmarin (ako ste koristili grančice), dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari. Nakon toga vrijeme je da stavite i pasirani paradajz, a zatim slijedi kuhanje na laganoj vatri, tri sata i 30 minuta. Svakih 10-15 minuta povremeno promiješajte. Dodajte još začina po želji i vaše jelo je gotovo. Prijatno!