Služite li se trikovima?
5

Postoje tri vrste izbirljive djece kada je jelo u pitanju: Kojoj pripada vaše?

DP
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Djecu potiče želja za primamljivim okusima i poznatim stvarima. Zbog toga se može dogoditi da uvijek traže istu hranu i da postanu "ovisni".

Za mnoge roditelje obroci predstavljaju igru živaca s djetetom koje je veoma izbirljivo u jelu. U to ime, stručnjaci poručuju da bi roditelji trebali prilagoditi svoja očekivanja i pristup prehrani mališana. Najvažniji obrok u mnogim domovima je večera, kako u pogledu utrošenog vremena i truda, tako i novca, a upravo je kraj dana razdoblje kada su mala djeca najumornija, što utječe i na slab apetit, navodi PureWow.

Stručnjaci također ističu da roditelji nerijetko pogrešno shvaćaju svoju ulogu u prehrani djeteta i misle da djeca ne jedu dovoljno, pa ih podmićuju, nagovaraju i uvjeravaju kako bi jela više. Istina je da su djeca sasvim sposobna odrediti kada su gladna i u kolikoj mjeri, a za balansiranu prehranu dovoljni su hranjivi obroci i povremena užina, kako poručuju nutricionisti. Oni nalažu da treba izbjegavati izraz "izbirljivost u jelu", jer su gotovo sva djeca donekle izbirljiva, te je teško naći ono koje želi sve kušati.

Ljubitelj ugljikohidrata

Ako prehrana vaših mališana obiluje kruhom, krekerima, tjesteninama i pecivom, možda ste zabrinuti da ne unose dovoljno vitamina. Ipak, stručnjaci poručuju da nema razloga za brigu dokle god im pripremate raznovrsne obroke. Većina djece, pa čak i ona koja su izbirljiva, unosi više bjelančevina nego što im je potrebno. Manji unos povrća rijetko predstavlja problem u prehrani.

Djeca imaju urođenu sklonost prema slatkišima, jer su veoma rano izloženi okusu slatkog kroz plodnu vodu i majčino mlijeko. Djeca se ne uče ovom okusu, kao što je to slučaj s gorkim, kiselim i umami ukusima. Umami je, inače, vrsta okusa koju izaziva natrij-glutamat, kakav se pogotovo primjenjuje u kuhinji dalekoistočnih kultura.

Najbolji način da se djeca zainteresuju za raznovrsnu hranu je dati im priliku kušati, ali ne preporučuje se prisiljavanje. Ako dijete odbija voće, povrće, ribu ili meso, nastavite ga nuditi i u jednom trenutku će poželjeti probati i nešto novo.

Užinator

Stručnjaci poručuju da se djeca ne rađaju s porivom za grickalicama, te je razumljivo što vole čips ili bilo što iz vrećice što je istančanog okusa i lako za konzumaciju. Problem je u tome što tokom užine dobivaju jednostavnu i zabavnu hranu, a potom za ručak ili večeru dobivaju meso i povrće koje smatraju dosadnim.

Ako želite iskorijeniti ovaj problem, pretvorite užinicu u priliku da se mališani hrane zdravo. Užina je mini obrok, te, stoga, na jelovnik stavite hranu koja je bogata bjelančevinama i vlaknima. Iskombinirajte jabuku i kašiku džema, ili sendvič i malo juhe. Ovo su samo prijedlozi. Ne postoje pravila kojih se morate pridržavati.

Preporučljivo je sat i po prije glavnog obroka ne davati djeci nikakvu užinu, jer je, ipak, potrebno da budu pomalo gladna kada sjednu za sto, ako želite da pojedu ono što ste im pripremili.

Ponavljač

Djecu potiče želja za primamljivim okusima i poznatim stvarima. Zbog toga se može dogoditi da uvijek traže istu hranu i da postanu "ovisni". I dalje je u redu da jedu svoje omiljene poslastice, dokle god nisu ograničeni na njih. Stručnjaci savjetuju da njihovi obroci budu izbalansirani hranom koju manje vole, a ako postoje neke namirnice koje dijete izbjegava, važno je nadomjestiti ih nečim s jednakom hranjivom vrijednošću. Na primjer, ako dijete ne želi jaja, jogurt će mu pružiti približnu količinu bjelančevina.

Trik kako nagovoriti dijete na hranu koja mu se prethodno nije svidjela je poslužiti je na drugačiji i kreativan način, a nije loše ni dodati prikladne začine koji će obogatiti okus.