Gastro market
574

Posjetili smo Crvenu jabuku i uživali u slasnim zalogajima hrane, evo po čemu su posebni

Market Crvena jabuka nudi vrhunski gastro doživljaj (Foto: I. Š./Klix.ba)
Market Crvena jabuka nudi vrhunski gastro doživljaj
Sarajevo je od nedavno bogatije za gastro market Crvena jabuka koji je, složit će se oni koji su ga već posjetili, nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje dobre klope. I sami smo odlučili provjeriti po čemu je ovo mjesto posebno, a tom prilikom zabilježili smo detalje koji bi vas mogli zanimati.

Kada je riječ o hrani, u današnjici je pravi izazov biti kreativan i posjetiteljima ponuditi nešto što do sada već nisu vidjeli. Iako naš grad obiluje zaista odličnim restoranima i mjestima za izlazak, moramo se složiti da se rijetko koji od njih mogu pohvaliti jelovnicima sa nepreglednim izborom hrane.

Ako ste se ikada našli kako sjedite u restoranu i listate jelovnik ne znajući što naručiti, uglavnom jer vašeg omiljenog jela nema, ili jer su u ponudi samo ona za koja do sada još niste ni čuli, onda vam je jasno o čemu govorimo.

Dolaskom gastro marketa Crvena jabuka, to bi sada moglo biti stvar prošlosti. Nakon što smo ga posjetili, shvatili smo da je ovo mjesto prava "riznica" gurmanskih užitaka koja je obećavajući izbor bez obzira jeste li se zaputili na pauzu od posla, ili izlazak sa društvom. Već na prvu, bilo je jasno da je riječ o iskustvu drugačijem od onih na koje smo navikli, a kako je naše vrijeme tamo odmicalo, u to smo bili samo sigurniji.

Market Crvena jabuka nudi vrhunski gastro doživljaj (Foto: I. Š./Klix.ba)
Market Crvena jabuka nudi vrhunski gastro doživljaj (Foto: I. Š./Klix.ba)

Glavni lik ove priče svakako je hrana, a gotovo je nemoguće odmah ne spomenuti činjenicu koliko nas se dojmio nepregledan izbor svježih gotovih jela, gdje bi čak i oni najizbirljiviji pronašli nešto da zadovolje svoje nepce.

Povrh svega toga, šlag na tortu je dio marketa koji nudi neke od poznatih specijaliteta - pizzu, steak i sushi, ali koji se na ovom mjestu pripremaju na sebi jedinstven način. Za vrijeme našeg boravka u Crvenoj jabuci, počastili smo se fenomenalnim ručkom uživajući u pogledu na grad sa terase smještene na krovu, a tom prilikom porazgovarali smo i sa pojedinim mladim ljudima koji stoje iza potpunog ugođaja.

Riječ je o zaposlenicima Crvene jabuke, a koji, zapravo, zajedno sa svojim mentorima i ostatkom tima, čine da market bude na svjetskom nivou. Nastojeći saznati u čemu je tajna njihovog uspjeha te kako je biti član ovog kolektiva, iznenadilo nas je s kakvim su zadovoljstvom govorili o svom radnom mjestu.

Pizza bar

Probajući pizzu po jedinstvenoj italijanskoj recepturi, što danas rijetko koje mjesto nudi, porazgovarali smo sa zaposlenicom koja nam je otkrila zašto uživa raditi baš na ovoj poziciji, ali i kako je ona idealna za sticanje znanja.

Saznali smo po čemu je pizza u marketu posebna (Foto: I. Š./Klix.ba)
Saznali smo po čemu je pizza u marketu posebna (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Otkako sam došla ovdje to je bilo jedno potpuno novo iskustvo. Riječ je o skroz drugačijem tijestu. Sve se radi rukama i sa puno ljubavi, da bi ispalo kako treba. Pizze se rade sa italijanskim tijestom koje je jako rijetko u Sarajevu, čak mislim da ga ima na samo dva mjesta", otkrila nam je Ajla.

Ona nam je pokazala i kako se pravi idealna pizza, a otkako je stigla na ovu poziciju, ističe, odmah je oduševila atmosfera na poslu, ali i to što i oni koji nemaju iskustva tu mogu bez problema da ga steknu.

Pizza se radi sa posebnim tijestom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pizza se radi sa posebnim tijestom (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Bilo je zadovoljstvo učiti. Svi su imali razumijevanja za nas i omogućili su nam da radimo ono što volimo. Mislim da svako zaslužuje da se okuša u ovom poslu", poručila je Ajla.

Ukusi su poput onih sa Mediterana (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ukusi su poput onih sa Mediterana (Foto: I. Š./Klix.ba)

Osim standardnih okusa poput margherite i capricciose, tu su i brojne druge vrste pizze, a u ponudi je i čuvena foccacia - italijansko tijesto kombinovano sa ukusnim sastojcima poput sira, maslina, maslinovog ulja, bosiljka, paradajza, artičoke i sl. te pinsa - duguljasta pizza sa mekim tijestom i sočnom unutrašnjosti.

Sudeći po iskustvu zaposlenika, budući chefovi, a ljubitelji pizze i Mediterana, na ovom mjestu imaju priliku raditi sa sastojcima na način s kojim se možda ranije nisu imali priliku susresti.

Steak bar

Za istinske ljubitelje mesa, steak je pravi doživljaj, dok je za one koji ga pripremaju vrhunski izazov. Upravo to je ono nešto što ovaj posao čini zanimljivim. Imali smo priliku porazgovarati sa Nemanjom, čiji je zadatak da pruži adekvatnu obuku kako se priprema ovaj specijalitet od govedine.

Steak je vrhunski specijalitet (Foto: I. Š./Klix.ba)
Steak je vrhunski specijalitet (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Steak je nešto novo u našoj ponudi i radimo ga generalno nešto drugačijim sistemom u gradu. Riječ je o dry aged mesu tj. odležanom mesu koje stoji u posebnim frižderima. Tek nakon 28 dana stajanja na određenoj temperaturi i količini vlage, ono se vadi i obrađuje", istakao je Nemanja.

Takvo meso, poručuje, ima skroz drugačiju aromu, okus, kao i jedinstvenu mekoću kasnije. U to smo se i sami uvjerili, kušajući t-bone steak.

Mi smo probali t-bone steak
Mi smo probali t-bone steak

Riječ je o jednom od najcjenjenijih i najpoznatijih odrezaka, koji je svoje ime dobio po prepoznatljivom izgledu - kosti u obliku slova T, koja se po pravilu nalazi na njegovoj sredini i predstavlja granicu između bifteka sa jedne, i ramsteka sa druge strane.

Saznali smo da je pravo umijeće znati pripremiti vrhunski steak, što ekipi u Crvenoj jabuci ide poput "mačijeg kašlja".

Još neke vrste steakova u ponudi osim t-bonea su i porterhouse steak, ribeye steak, filet mignon i new york strip. Za koji god od njih se odlučite, možete odabrati kako želite da bude pečen - malo, srednje ili jako.

Sushi bar

Iako sushi definitivno nije "domaći" specijalitet, to nikako ne znači da nije tražen. Ipak, ukoliko se njime želite počastiti, preporučujemo da to bude na provjerenom mjestu.

U razgovoru sa Berinom koja će vas dočekati za sushi barom, saznali smo kako je ovo posao koji vas može zabaviti svojim načinom pripreme.

"Ovo je jedan kreativan i zanimljiv posao, a u njemu se mogu pronaći i istinski ljubitelji dekorisanja. Stigla sam tu bez iskustva, ali oduvijek me zanimala japanska tradicija", kaže Berina.

Sam proces voljeli bi svi ljubitelji dekorisanja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sam proces voljeli bi svi ljubitelji dekorisanja (Foto: I. Š./Klix.ba)

Uz odlične mentore i tim, ističe ona, brzo je savladala vještine potrebne za motanje sushija, a oduševilo je i to koliko je on tražen među ljudima.

"Iznenadili smo se koliko je sushi tražen, imamo toliko narudžbi da nekad izgleda kao da nećemo stići. Potražnja je velika, a ljudima se jako sviđa. Svi nas hvale. Pravo je zadovoljstvo raditi", istakla je Berina.

Sushi je svjetski specijalitet (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sushi je svjetski specijalitet (Foto: I. Š./Klix.ba)

U ponudi gastro marketa je nekoliko vrsta sushija poput californije, maki i futo maki, nigiri, nekoliko premium vrsta te sashimi sushija. Na Berininu preporuku, probali smo californiju i nigiri.

U californiji unutrašnjost je ispunjena od presovanih algi, koje se mogu praviti sa punjenjem od lososa, tune, surimija, gambora kao i raznih vrsta svježeg voća i povrća, ali i mliječnih proizvoda poput sira, dok smo nigiri probali sa svježim kozicama.

Na kraju ove gastronomske avanture, izašli smo punog stomaka, ali i sa zaključkom da su ove tri mlade osobe pronašle svoj posao iz snova. Dolaskom na ovo radno mjesto, napravile su značajan iskorak u svojoj karijeri, a uz rad sa nekim od vrhunskih sastojaka i novim tehnikama, uživaju i u ugodnoj prijateljskoj atmosferi koja vlada među uposlenicima. Također, "provukli" su nam kroz uši i kako Crvena jabuka želi proširiti svoj tim na ovim pozicijama, pozvavši sve one koji žele usavršiti svoje znanje i raditi u dinamičnom okruženju, da im se pridruže.

Sigurni smo da će odlazak u Crvenu jabuku i za mnoge druge biti iskustvo vrijedno pamćenja, a čak i da nemate pojma šta vam se danas jede, taj će problem pri ulasku u ovaj gastro market, vrlo brzo nestati.