Nevjerovatne skulpture
25

Pogledajte svjetsku baštinu načinjenu od bijele čokolade

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
Talijan Mirco Della Vecchia bavi se sigurno jednim od najljepših poslova na svijetu. Naime, on je slastičar i umjetnik, a to znači da od čokolade, tačnije bijele čokolade, izrađuje skulpture najljepših svjetskih građevina. Trenutno svoje čokoladne kapije i kule izlaže u Hong Kongu.

Čokolatijer, koji je svoje ime upisao u Guinnessovu knjigu rekorda, obišao je svijet predstavljajući svoju "Čokoladnu svjetsku baštinu", odnosno čokoladni toranj u Pisi, zatim grčki Partenon, egipatske hramove, Stonehenge, te čokoladnu Trijumfalnu kapiju.

Za izradu čokoladnih građevina Della Vecchiji je potrebno mnogo strpljenja i samokontrole, jer sve što radi Talijan radi do najsitnijih detalja. Tako se i na čokoladnom antičkom amfiteatru iz Rima vidi da fasada puca, dok je isto tako u detalje izrađen i Ramzesov hram.

Iako je mnogo zahtjevnije, slastičar uglavnom izrađuje velike replike svjetskih znamenitosti, tako da skoro može glavu provući kroz vrata svoje čokoladne Trijumfalne kapije.

No, sigurno jedno od najimpresivnijih njegovih dijela je krivi toranj u Pisi koji prkosi sili gravitacije, baš kao i originalni zvonik katedrale u Italiji, prenosi Daily Mail.

Inače, Mirco Della Vecchia se poslom slastičara bavi od 13 godine. Prošle godine načinio je najveću skulpturu od bijele čokolade na svijetu. Riječ je o 7,96 metara visokoj replici zvonika crkve Svetog Marka u Veneciji.

Za izradu replike upotrijebio je deset tona čokolade i tako se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda.