{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poboljšanje laboratorija i legislativa za sigurnost hrane

F
25.9.2007. u 15:35
0
0
Poboljšanje laboratorija i legislativa za sigurnost hrane
0
Poboljšanje laboratorija i legislativa za sigurnost hrane
Zaštita sigurnosti hrane mora se posmatrati regionalno, a ne lokalno, istaknuto je danas u Sarajevu na regionalnom skupu o sigurnosti hrane. Skup je važna prilika da se razmjene mišljenja u prevenciji i zaštiti zdravlja potrošača, a to će biti moguće kada se bolje osposobe laboratoriji za analizu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dvodnevni skup u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Agencije za sigurnost hrane BiH uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN-u (FAO) bi trebalo da rezultira preporukama za unapređenje efikasnih nacionalnih sistema sigurnosti hrane i njene kontrole.

Današnji skup je označen kao važna prilika za razmjenu mišljenja predstavnika zemalja regiona radi zaštite zdravlja potrošača, a naglašeno je da je za ulazak BiH u evropske integracije veoma bitan rad Agencije za sigurnost hrane BiH.

Direktor Agencije Sejad Mačkić je u izjavi za novinare, u pauzi skupa, potrošače upozorio da je hrana kvarljiva materija te im preporučio da namirnice kupuju u objektima koji imaju ovlaštenja za rad. On je kazao da se donošenjem propisa usaglašenih u EU štiti zdravlje potrošača te da su proizvođači i subjekti koji rade s hranom odgovorni da na tržište stavljaju zdravstveno ispravnu hranu.

Koordinator Projekta za BiH Marijo Perc istaknuo je da je u BiH uspostavljen sistem kontrole kvaliteta hrane, ali da je potrebno veće uključenje sektora javnog zdravlja. Potrebna je i politička podrška jer se ne mijenja samo sistem nego i svijest ljudi.

Današnji skup dio je aktivnosti FAO Projekta "Jačanja sigurnosti sistema hrane u zemljama jugoistočne Evrope" u koji su uključene sve zemlje jugoistočne Evrope. Voditeljica Projekta uime FAO Mary Kenny kazala je da je cilj izraditi strategiju sigurnosti hrane u zemljama gdje ona ne postoji te raditi na poboljšanju legislative između nadležnih institucija s posebnim osvrtom na jačanje kontrole, što podrazumijeva i osposobljavanje laboratorija.

Današnjem skupu sudjeluju predstavnici Rumunije, Moldavije, Makedonije, Kosova, Hrvatske koji su izrazili zainteresiranost za sistem sigurnosti hrane koji je uspostavljen u BiH.

Mitovi o predigri

25.09.2007. u 18:15
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: