Obratite pažnju
0

Pet vrsta voća koje može izazvati migrenu

N. C.
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Mnogima je voće omiljena namirnica, ali pojedine vrste mogu biti okidač glavobolje za osobe koje pate od migrene. Istraživači iz Brazila proveli su studiju kojom su utvrdili da lubenica može biti pokretač migrene.

Istraživački tim sastojao se od četiri neurologa i nutricioniste koji rade na brazilskim univerzitetima. Naučnici su osmislili studiju s pretpostavkom da su neke vrste voća mogući okidači migrene.

Prethodna istraživanja također su otkrila da kod pojedinih ljudi okidač za migrenu mogu biti i parfemi, boja, benzin i izbjeljivači. Sada je brazilski tim otkrio da neke vrste voća također mogu izazvati migrenu.

Za neke namirnice sažetak istraživanja kaže: "Postoje dokazi da djeluju na patogenezu migrene. Prošla istraživanja su ukazala na to kako neke namirnice mogu dovesti do migrene zbog utjecaja na upalu neurološkog sistema, širenje krvnih žila i metabolizam šećera u mozgu".

Britansko istraživanje obuhvatilo je gotovo 4.000 pacijenata s migrenom i nešto više od 1.100 pacijenata koji pate od tenzijske glavobolje. Kod 40,3 posto, ili gotovo 1.600 pacijenata s migrenom, ona se dogodila u roku od osam do 90 minuta od unosa sljedećeg voća: lubenica (29,5 posto), marakuja (3,73 posto), narandža (2,01 posto), ananas (1,52 posto), grožđe (0,51 posto) i banana (0,46 posto).

Zaključeno je da je lubenica bila plod koji je bio povezan s pojavom migrene kod većine pacijenata s migrenom. Istraživači navode da nijedan pacijent s tenzijskom glavoboljom nije prijavio pojavu glavobolje nakon što je jeo ovo voće.