Gastro
16

Pet odličnih namirnica za liječenje mamurluka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mamurluk može biti gadan podsjetnik na noć ludog provoda, a kako bi se on izbjegao ili barem primirio, pobrinula se majka priroda. Za ublažavanje mamurluka najbolje je konzumirati određene vrste hrane koje će pokrenuti detoksifikaciju tijela. Sljedećih pet namirnica najbolje su za smirivanje mamurluka i svih njegovih neugodnih sastavnih dijelova.

Lubenica

Alkohol tijelo lišava hranljivih tvari koje treba a lubenica je siguran način za njihovo vraćanje. Nizak nivo šećera u krvi vas može načiniti slabima i nestabilnima što lubenica, bogata u fruktozi, može popraviti. Lubenica isto tako pomaže u hidrataciji tijela i omogućava svježinu, jedan od najvećih neprijatelja mamurluka.

Banane

Kalij i magnezij su minerali koje alkohol alarmantno ugrožava u tijelu. Stoga je banana, bogata ovim mineralima, odličan način za njihovo vraćanje. Banana isto tako radi protiv kiselina, što pomaže da vam se stomak smiri i smanji osjećaj nadutosti.

Zobene pahuljice

Alkohol ima diuretski efekat što znači da može da liši tijelo važnih vitamina. Zob je bogata vitaminom B, a dobra je i za vašu jetru, kao i raspoloženje. Zob takođe neutrališe nivoe kiseline u tijelu, te apsorbira štetne toksine. Još jedna od prednosti je to što podiže nivoe šećera u krvi.

Kokosova voda

Ova namirnica je puna elektrolita, što je veoma potrebno tijelu kada pati od mamurluka. Za razliku od sportskih pića koja također imaju elektrolite, kokosova voda nije gazirana, što je zdravije.

Đumbir

Đumbir pomaže sa osjećajem mučnine i problemima sa stomakom izazvanim alkoholom. Najbolje ga je konzumirati u prirodnoj formi, ali ako vam je ukus isuviše jak, možete narendati u vruću vodu ili voćni sok.