Vrijedi probati
7

Pečeni ananas s dodatkom smeđeg šećera: Zdravija alternativa klasičnim desertima

E. Sk.
Da nije kompliciran za čišćenje, ananas bi mnogima bio omiljeno voće. To je jedna od najiskoristivijih namirnica u kuhinji.

Raširen je u cijelom svijetu te ga u svojim jelima kombiniraju na gotovo svim kontinentima. Ipak, najpopularniji način konzumiranja je svjež ananas, bez ikakvih dodataka.

Međutim, mnogim slavnim kuharima poslovni je izazov eksperimentirati i osmišljavati kombinacije koje i nisu toliko konvencionalne. Osim što je zdrav, ananas je i beskrajno ukusan i lako ga je pronaći. Maksimalno je gastronomski iskoristiv u slatkim, ali i slanim kombinacijama.

Jedan od omiljenih recepata poznate britanske kuharice Romy Gill jeste pečeni ananas s dodatkom smeđeg šećera mariniran u tamarindu, začinu koji se često koristi u orijentalnoj kuhinji. Ova jednostavna poslastica zdravija je alternativa klasičnim desertima.

"Kada sam živjela u Indiji, nismo imali rernu, tako da smo jeli ananas s malo crne soli i limuna na njemu ili ga je mama rezala na krugove i marinirala začinima", kazala je Gill.

Sastojci:

1 ananas, očistite ananas i iscjecite ga na krugove 50 g smeđeg šećera

2 kašičice tamarind paste 1 kašičica soli 1 kašičica pahuljica čilija 1 kašičica zdrobljenih sjemenki komorača 1 kašičica zdrobljenih sjemenki kumina

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Stavite smeđi šećer u sredinu tave na slaboj vatri. Ne miješajte, jer to može dovesti do kristalizacije karamela. Dok se šećer i dalje topi, nastavite mućkati i vrtiti tavu dok se ne formira srednje obojen karamel.

Dodajte tamarind pastu, dobro umutite. Kuhajte dvije minute, a zatim dodajte čili pahuljice, sok komorača i usitnjene sjemenke kumina. Marinirajte ananas pikantnim karamelom. Pecite 10 do 15 minuta.

Izvadite iz rerne i kriške ananasa iz tanjira za pečenje prebacite na tanjir, prekrivajući ga folijom da ostane topao. Jedite dok je toplo, a ovako pripremljen ananas možete poslužiti i uz sladoled.