|

Paradajz poboljšava vid i pomaže u borbi protiv raka

Paradajz poboljšava vid i pomaže u borbi protiv raka
48
Klix.ba
18.3.2014. u 15:00
64
komentara
48

dijeljenja
Paradajz poboljšava vid i pomaže u borbi protiv raka
Ako ne volite paradajz, trebali biste razmisliti ponovo. Ovo povrće je bogato nutritijentima i oksidansima, koji pomažu u borbi protiv različitih bolesti i čuvaju vaše zdravlje. Donosimo vam pet najvažnijih osobina paradajza.
Poboljšava vid

Vitamin A, koji je prisutan u paradajzu, pomaže u poboljšanju vida te sprečava noćno sljepilo i makularnu degeneraciju.

Pomaže u borbi protiv raka

Prema naučnim istraživanjima, paradajz sadrži velike količine antioksidansa likopena, koji je efikasan u smanjenju rizika od raka, naročito pluća, želuca i prostate.

Održava krv zdravom

Istraživanja su pokazala da samo jedan paradajz sadrži 40 posto dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Osim toga, sadrži i vitamin A, kalij i željezo, koje je veoma važno za zdravu krv. Vitamin K, koji kontroliše krvarenje i zgrušavanje krvi, također je sadržan u paradajzu. Ovo povrće potiče cirkulaciju.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Likopen u paradajzu štiti od kardiovaskularnih bolesti. Jedenjem paradajza se smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, kao i taloženje masti u krvnim sudovima.

Poboljšava probavu

Jedenjem paradajza ćete održavati svoj probavni sistem zdravim, jer on sprečava opstipaciju i dijareju. Osim toga, sprečava obolijevanje od žutice te učinkovito uklanja toksine iz tijela.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...