Gastro
9

Ovu hranu biste trebali izbjegavati

Klix.ba
Kada se ljudima kaže da nešto ne rade, oni baš to žele napraviti. Međutim, ovo je hrana koju biste zaista trebali izbjegavati, sugeriraju nutricionisti.

Grickalice od riže

Konzumiranjem riže razina glukoze u našoj krvi se naglo povećava, uz inzulin koji pospješuje taloženje masti u tijelu.

Bijeli hljeb

Opće je poznato da bijeli hljeb treba izbjegavati, ali nije loše napomenuti još jednom. Ako ga već jedete, onda radije birajte onaj sa kiselim tijestom.

Aromatizirana voda

Aromatizirana voda obično sadrži mnogo šećera, zato je bolje da ostanete pri običnoj bistroj vodi ili običnoj mineralnoj vodi. Ukoliko već želite osjetiti neku voćnu aromu u svojim ustima, radije pojedite malo voća.

Mafini i hljeb od banana

Kolače u kojima ima banana ste sigurno već jeli, a ukoliko niste jeli hljeb s bananama, onda je bolje da to i ne činite. Nutricionisti kažu da nema ništa zdravo u takvom hljebu, naprotiv pun je ugljikohidrata, masti i šećera.

Grickalice sa sirom

Grickalice koje su pune ulja same po sebi nisu dobar izbor, a pogotovo ne ukoliko u njima ima i dodataka kao što je sir, kažu nutricionisti.

Čokoladni namazi

čokoladni namazi u sebi sadrže mnogo masnoća, a posebno su opasni oni sa dodatkom oraha ili sličnih orašastih plodova, pa ih je bolje izbjegavati.