{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su prednosti i nedostaci konzumiranja vode tokom noći

21.3.2018. u 20:47
28
36
Ovo su prednosti i nedostaci konzumiranja vode tokom noći
28
Ovo su prednosti i nedostaci konzumiranja vode tokom noći
Foto: Pixabay
Ljudskom organizmu je potrebna voda kako bi mogao normalno funkcionisati te se smatra da ju je potrebno konzumirati zbog održavanja vitalnosti organa. Također, unosom dovoljno vode osigurava se hidratacija, međutim, često se postavlja pitanje kakve su to prednosti i nedostaci konzumiranja vode prije spavanja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ako se osjećate dehidrirano tokom noći onda je potrebno da pijete vodu, međutim, kod određenih osoba to može izazvati povećano noćno mokrenje, odnosno, nikturiju.

Nikturija predstavlja povećanu potrebu za mokrenjem tokom noći, međutim, kada osoba spava ljudski organizam proizvodi hormone koji usporavaju funkciju bubrega te se tako smanjuje i potreba za mokrenjem. Takva "kombinacija" pomaže ljudima da tokom noći ne posjećuju često toalet te da neometano spavaju, jer česti prekidi sna značajno iscrpljuju organizam.

Svaka osoba bi trebala piti tečnost kada osjeti da je njen organizam dehidriran, ali i onda kada postoji visok rizik za to.

Neki od znakova dehidracije su žeđ, "suha" usta, oči i nosne šupljine, zatim rijetka potreba za mokrenjem koja se svodi na četiri puta dnevno te promjena boje i neprijatan miris mokraće.

Ono što često utječe na dehidraciju su "topla" okruženja i preduga izlaganja suncu, kao i intenzivne psihičke aktivnosti i sve ono što iziskuje prekomjerno znojenje, dijabetes, dijareja i povraćanje, prekomjerno konzumiranje alkohola i groznica.

Prema izvještavanju Evropske organizacije za sigurnost hrane (EFSA) za ljudski organizam može biti pogubno ukoliko osoba izgubi više od deset posto tečnosti.

Također ne postoji tačan odgovor na to koliko svaka osoba svakodnevno treba piti vode, a stručnjaci navode kako je žeđ najbolji pokazatelj ljudima koliko često trebaju konzumirati tečnosti.

Prema istraživanjima ženama se preporučuje da na dnevnom nivou konzumiraju blizu 2,7 litara vode, a muškarcima litar više. U te količine je uračunata i voda koja se nalazi u namirnicama koje konzumiramo tokom dana i uzima 19-20 posto udjela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: