Gastro
26

Ovo su najbolji restorani u svijetu

Klix.ba
Hrana u svakoj kulturi ima veoma važnu ulogu, stoga su restorani postali pravi hramovi za opuštanje i uživanje.

Jedna od najpopularnijih internetskih stranica za razmjenu turističkih iskustva, TripAdvisor, napravila je popis 25 najboljih restorana u svijetu isključivo na osnovu ocjena miliona turista.

Tako se na prvom mjestu našao El Celler de Can Roca u Gironi u Španiji. U opisu ovog restorana stoji - nevjerovatan, briljantan, savršen, prenosi Business Insider.

Meni i pripadajuća vinska karta garantuju pravo uživanje. Hrana je vrhunska, a prezentacija prekrasna. Gosti će ovdje doživjeti i poneko iznenađenje, ali samo pozitivno. Oni koji ne vole eksperimente s hranom se ne trebaju plašiti, jer toga ovdje nema.

Na drugom mjestu liste nalazi se Midsummer House u engleskom Cambridgeu. Tu će vas dočekati šarmantni dekor, nevjerovatna hrana i izvrsna usluga.

Maison Lameloise u Chagnyju u Francuskoj je na trećem mjesto, a prema preporuci TripAdvisora vrijedi ga posjetiti gdje god da odsjednete u ovoj zemlji.

Za mnoge je bilo iznenađenje naići na tako sjajno mjesto tako daleko od Pariza. Inventivna jela, sjajna atmosfera i osoblje koje se sve vrijeme brine da uživate u svakom trenutku.

Četvrti je French Cafe u Aucklandu u Novom Zelandu. Na ovom mjestu kulinarske kreacije su nevjerovatne i inventivne. Budite spremni na obroke koji traju, ali svaki trenutak proveden ovdje ostat će vam u sjećanju.

U Chicagu (SAD) se nalazi Allinea, a posjetioci ovog restorana kažu da je hrana u ovom restoranu najbolja koju su ikad kušali.

Jela su ukusna i inventivna, a prezentiraju se tako da pričaju priču. Stoga, ovdje nećete doživjeti samo iskustvo objedovanja već i umjetnički performans.

Ostali restorani na listi 25 najboljih:

El Club Allard, Madrid, Španija Epicure, Pariz, Francuska Le Manoir Aux Quat’Saisons, Great Milton, Engleska

Le Gavroche, London, Engleska Martin Berasategui, San Sebastian, Španija Europea, Montreal, Kanada Latina, Buenos Aires, Argentina Voila Bistrot, Paraty, Brazil Geranium, Kopenhagen, Danska Diverxo, Madrid, Španija Kokkeriet, Kopenhagen, Danska Restaurant Guy Savoy, Paris, Francuska Eleven Madison Park, New York, SAD Funky Gourmet, Atina, Grčka

The Test Kitchen, Cape Town, JAR Temple Restaurant, Peking, Kina Aramburu, Buenos Aires, Argentina Gary Danko, San Francisco, SAD Vue de Mondem, Melbourne, Australija Costes, Budimpešta, Mađarska