Odlična gastro ponuda
11

Ovo je lista svjetskih gradova s najboljom hranom, jedan od njih često posjećuju bh. državljani

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Putnici koji vole istraživati gastro ponude svakako bi na svoju listu putovanja trebali dodati i gradove poput Pariza, Rima i Istanbula.
Popularni magazin "Food&Wine" podijelio je 13 gradova koji imaju najbolju ponudu hrane i pića. Oni ističu da ako želite bolje upoznati grad, potrebno je da se zaputite u restorane i barove, ali i lokalne tržnice i pekare.

"Razgovarajte s lokalnim kuharima, proizvođačima sira i vinskim profesionalcima u potrazi za najboljim, najsvježijim i najunikatnijim proizvodima. Kultura hrane i pića u gradovima širom svijeta priča priču o povijesti, porijeklu i identitetu i nastavlja dokazivati ​​da smo ono što jedemo", objasnili su.

Tako se na prvom mjestu ove liste našao Tokio (Japan), a jedan od razloga je to što je to grad koji ima najveći broj restorana s Michelinovim zvjezdicama u svijetu. Oni ističu da su japanski kuhari posvećeni tehnici, kvalitetnim sastojcima i tradicijima.

Na drugom mjestu našao se Istanbul (Turska), kojeg vrlo rado posjećuju i bh. državljani. Nebitno da li se radi o obroku u restoranu ili na ulici, Istanbul ima vrhunsku ponudu.

Na trećem mjestu se našao Mexico City (Meksiko) kojeg krakterizuju ulični štandovi s hranom, dok je na četvrtom mjestu Pariz (Francuska), gdje ćete uglavnom uživati u divnim ambijentima bistroa.

Peto mjesto zauzeo je grad Lima (Peru), gdje se preporučuje da isprobate razne koktele i hranu s roštilja. Zanimljivo je da se Rim našao tek na šestom mjestu, jer je italijanska kuhinja jedna od najpopularnijih u svijetu. Nebitno želite li probati pizzu, tjesteninu ili neko manje poznato jelo, Rim je nezaobilazna je stanica za gurmane.

Singapur se također našao na ovoj listi, a smatra se jednim od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svijetu, unatoč tome što je riječ o teritorijalno malom prostoru.

Poslije Singapura, na listi se našao i Kopenhagen (Danska). Kopenhagenska hrana sada je toliko kultna da se gradski hot dog, koji se tradicionalno poslužuje s remuladom i kiselim krastavcima, pojavljuje u drugoj sezoni američke televizijske serije "The Bear".

Zanimljivo je da se na listi našla još dva japanska grada, a to su Osaka na devetom mjestu i Kyoto na 11. mjestu. Na listi su se našli i Madrid (Španija) na 10. mjestu, Lisabon (Portugal) na 12. mjestu i Montreal (Kanada) na 13. mjestu.