Sigurno ga imate u kući
10
Ovaj sastojak će vaš domaći hljeb učiniti mekšim i duže svježim
Piše: A. Ć.

Foto: Shutterstock
Mnogi se suočavaju s problemom da njihov domaći hljeb brzo postane suh i mrvi se čim ga počnu rezati. Iako pekarski proizvodi iz pekara često ostaju meki i svježi danima, domaći hljebovi i kiflice obično ne traju toliko dugo.
Iako pekarski proizvodi iz pekara obično ostaju meki i svježi nekoliko dana, domaći hljebovi i kiflice često ne traju toliko dugo. Mnogi se pitaju, što to pekari dodaju u svoj recept da bi tijesto ostalo svježe, mekano.
Tajna leži u jednom neočekivanom sastojku - medu. Naime, ako želite produžiti rok trajanja svojih peciva i zadržati ih svježima i mekim, jednostavno dodajte kašiku meda u tijesto.
Ovaj tajni sastojak čini čuda za vaša domaća tijesta jer med pomaže u zadržavanju vlage, što znači da će kifle, lepinje i hljeb ostati svježi i neće se mrviti kao obično.
Dakle, sljedeći put kada budete pravili domaći hljeb ili kiflice, ne zaboravite na med. Ovaj jednostavan trik može značajno poboljšati kvalitetu vaših pekarskih proizvoda, čineći ih mekšim, svježijim i dugotrajnijim.
Možda vas zanima
Vezani članci
Skraćuje rok trajanja
Ovo je najgori način čuvanja hljeba: Podstiče kvarenje i pojavu plijesni
Upozorenje ljekara
Zašto nikada ne biste trebali konzumirati jestivi dio pljesnivog hljeba
Za poseban okus