Gastro
11

Otvoren 7. Međunarodni festival vina i gastronomije u Sarajevu

FENA
(Foto: FENA)
Sedmi dvodnevni Međunarodni festival vina i gastronomije - Sarajevo vino fest 2014. otvoren je večeras, a ljubitelji vina i hrane moći će uživati u proizvodima iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, a Makedonije, Španije, Portugala, Italije i Francuske, a tu su i kompanije s drugih kontinenata koje su zastupljene na Festivalu putem svojih distributera.

Kako je na otvaranju istaknuto ova manifestacija svake godine privlači velik interes domaćih i stranih izlagača vina, kao i proizvođača pekarske, mljekarske i mesne industrije.

Glasnogovornik Festivala Darko Košavić je kazao da ove godine posjetitelji mogu degustirati proizvode više od 50 različitih proizvođača vina i hrane te posebno osmišljenim vinskim radionicama vođenih somelijerima i enolozima.

"Zahvaljujući upornosti i nastojanju održavanja tradicije i ove godine uspjeli smo organizirati festival", kazao je Košavić, ocjenjujući da sedam godina kontinuiteta Festivala nije malo.

Dodao je da je na Festivalu prisutno i nekoliko turističkih radnika koji su došli kako bi na jednom mjestu mogli upoznati sa onim što nudi regija.

Cilj Festivala je promocija vinske industrije i kulture vina, turizma i ugostiteljstva, proširenje gastro ponude Bosne i Hercegovine, kao i promjena imidža BiH, u promociji i razvoju sajamskog i festivalskog turizma.

Jedan od izlagača je vinarija "Grgić vina", a direktor vinarije Krešimir Vučković kazao je novinarima da mu je ovo prvi put da izlaže na Festivalu te se nada da će napraviti veći promet u BiH jer ima svoju vinariju na Pelješcu (Hrvatska) i tokom godine bh. građani dolaze i tamo.

Na Festivalu se predstavila i vinarija "Zadro", a uime kompanije Ivan Drežnjak novinarima je kazao da vinarija postoji od kraja prošlog stoljeća, vlastite nasade imaju na površini od 40 hektara i proizvode hercegovačke autohtone sorte vina "Blatina" i "Žilavka", a asortiman su proširili i na ostala vina, dok jedini u BiH rade pjenušac što je kruna njihovog vinarstva.

Svake godine, već tradicionalno, na festivalu sudjeluju i posebni gosti - istaknuti vinari i degustatori.