Gastronomija
97

Okus Francuske: Među 3.000 svjetskih restorana učestvuje i 13 iz BiH

Piše: S.H.P.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson danas je u francuskoj rezidenciji predstavio program gastronomskog događaja "Okus Francuske“ koji se 21. marta odvija u cijelom svijetu.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine učestvuje 13 restorana i to iz Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Mostara i Širokog Brijega.

"Na manifestaciji 'Okus Francuske' koja se odvija u cijelom svijetu 21. marta promovira se francuska gastronomija na način da kuhari sami smisle meni u kojem će biti inspirirani francuskom gastronomijom ali da u njoj dodaju neke sastojke zemlje u kojoj se odvija ovaj događaj. Ja ću vas podsjetiti da je prije nekoliko godina francuska gastronomija priznata kao nematerijalna baština UNESCO-a. Ove godine na ovoj manifestaciji u cijelom svijetu učestvovat će oko 3.000 restorana", rekao je ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson.

U ovoj manifestaciji učestvuju i restoran hotela Novotel Bristol, ali i kuhari iz restorana Druga kuća koji će u svojim restoranima 21. marta predstaviti menije u kojima će dominirati francuska kuhinja na bosanski način.

"Mi francusku kuhinju smatramo temeljem kulinarstva, a u ovoj manifestaciji dajemo blagu notu naše kuhinje i mislimo da je to super super. Od francuske kuhinje možete dosta toga naučiti. Svi naši gosti će 21. marta moći će probati meni koji je specijaliziran baš za ovu priliku. Glavno jelo bit će dinstani janjeći but ili plećka koji Francuzi najviše praktikuju u doba Uskrsa i jako je dobar spoj s našom janjetinom koju mi koristimo, tu je i sortirano povrće sa paradajz sosom i to će biti glavno jelo koje ćemo mi te večeri prezentovati", rekao je Edin Porča šef kuhinje Novotela.

Restoran Druga kuća već drugi put učestvuju na ovoj manifestaciji. Oni će svojim posjetiteljima 21. marta pripremiti tuna steak s kombinacijom salata kojoj je baza špinat, rotkvica, zelena salata i svježi nar.

Iz rezidencije su napomenuli kako je francuska kuhinja baza svih kuhinja te da sva terminologija koja se koristi u kulinarstvu potiče iz francuske kuhinje. Rekli su i da ukoliko prvo naučite francusku kuhinju vi ste sebi postavili temelje dobrog kuhara koje kasnije možete nadograđivati dobrim idejama i drugim kuhinjama.