Obratite pažnju
7

Novi sistem cijena u hrvatskim restoranima: Ugostitelji pomoću "trika" žele zaraditi više

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Neki hrvatski restorani uveli su novi sistem cijena, odnosno "trik" pomoću kojeg ugostitelji žele zaraditi više.

Jedna gošća, koja je bila u šibenskom restoranu, bila je zbunjena cijenama na jelovniku te je odlučila jesti negdje drugo. Cijena dagnji izražena je za težinu od 50 dekagrama. Škampe, lignje i orada se izračunavaju na 10 dekagrama itd.

Fotografiju jelovnika dostavila je redakciji Jutarnjeg lista. Cijela stvar dodatno zbunjuje zato što pored težina od 10 dekagrama u zagradi piše kako porcije variraju od 30 do 50 grama pa je tim više nejasno čemu izračun na samo 100 grama i može li potrošač, ako to poželi, u restoranu zaista naručiti 10 dekagrama lignji.

Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

"Ako ne može, čemu onda takva računica i ako se već inzistira na deset dekagrama - zašto se isti princip ne primjenjuje i na ostalu ribu, nego neka ide na 100 grama, neka na pola kilograma, a neka na kilogram? Je li potrošač doista sam kriv ako se u svemu tome ne snađe najbolje pa se preračuna? I čine li to ugostitelji jer žele biti maksimalno korektni ili im na meniju ipak bolje izgleda niža cijena jela?", navodi spomenuti medij.

Iz Državnog inspektorata su Jutarnji list kazali da u ovom jelovniku ne vide ništa sporno. Ugostitelj je prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti dužan utvrditi normative za svako jelo i piće, pružiti uslugu u skladu s normativom, a u njemu, pak, moraju biti utvrđeni vrsta, količina i kakvoća svakog jela.

"Pojedina jela se uslužuju prema težini - primjerice, janjetina, riba i plodovi mora - osim ako nisu utvrđena po komadu, odnosno porciji. Prilikom narudžbe gost bi trebao s ugostiteljem razjasniti veličinu porcije i način određivanja količine pojedinog jela u porciji, a kako bi se otklonile eventualne nejasnoće", kazali su.