Gastro
158

Nova super hrana: Kamilje mlijeko navodno liječi autizam, dijabetes pa čak i Kronovu bolest

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zaboravite mlijeko od badema i izbacite kartone sojinog mlijeka iz kuće, jer je na redu novi trend i nova super namirnica - mlijeko kamile koje donosi mnoge zdravstvene prednosti.

Prednosti mlijeka kamile su višestruke, jer u odnosu na kravlje ima manje zasićenih masti, sadrži visok nivo proteina, više željeza i vitamina B i C. Ranija istraživanja su pokazala da pomaže u borbi protiv bolesti kao što su autizam, dijabetes pa čak i Kronova bolest.

Također, mlijeko kamile odlično podnose osobe netolerantne na laktozu, a arapske nomadske grupe smatraju da je mlijeko kamile alternativa majčinom mlijeku.

Čini se da postaje novi trend u ishrani. Čak je i Kim Kardashian prilikom posjete Bahreinu prošle godine na svom Instagram profilu postavila fotografiju uz pitanje "Imate li kamilje mlijeko?".

Got Camels Milk???

A photo posted by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Ipak, dok stvarni učinci kamiljeg mlijeka na zdravlje još uvijek nisu dokazani, pola litra ovog mlijeka košta 18 dolara.

Zbog toga Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) ne dozvoljava slobodnu prodaju kamiljeg mlijeka, niti njegovu promociju kao lijeka.