Niste zadovoljni prženicama koje ste pripremili? Zahvaljujući ovim trikovima će svaki put biti savršene
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_240520171.jpg?v=1)
Naime, profesionalni kuhari navode da trebate voditi računa da hljeb ne bude previše tanak kada ga izrežete. Idealno je da prženice budu debljine 1,5 centimetara. Nikada nemojte koristiti u potpunosti svjež hljeb prilikom pravljenja prženica.
Uvijek ih pržite na ulju, a ne na puteru. Vodite računa o tome da ulje bude dobro zagrijano. Idealna mjera za smjesu j 1/4 šoljice mlijeka i jedno jaje na dvije kriške hljeba.
U zavisnosti od toga šta preferirate, prženice možete poslužiti uz pavlaku, sir, ajvar, džem...
Poreklo recepta za prženice nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuharu iz 14. stoljeća, koji se često pripisuje Apicijusu.
U njemu piše da se bajati hljeb potopi u mlijeko i proprži da bi se riješio problem bajatog ukusa.