Historija kulinarstva
66

Naučnici dešifrirali recept za babilonski gulaš star 4.000 godina

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jedan od najstarijih recepata je recept za janjeći gulaš. Namirnice su slične onima koje se koriste i danas. Koristi se meso. Pripremi se voda, doda so, zrnevlje ječma, luk, perzijski luk i mlijeko. Dodate malo prase i bijelog luka. Međutim, neki od sastojaka sve do sada nisu bili otkriveni.

Međutim, međunarodni tim naučnika koji je upućen u historiju kulinarstva, hemijske sastojke hrane i klinoformu radio je na dekodiranju ovog jela i još tri najstarija recepta svjetske kuhinje.

"To je poput pokušaja rekonstruiranja pjesme, samo jedna bilješka može sve promijeniti", rekao je Gojko Barjamović, stručnjak za asiriologiju Univerziteta Harvard.

Tri ploče na kojima su ispisani recepti datiraju od oko 1730. godine prije Krista, a četvrta je napisana otprilike 1.000 godina kasnije. Sve su ploče iz mezopotamske regije koja uključuje Babilon i Asiriju. Na tri ploče nalazi se najviše netaknutih popisa sastojaka, a neke ploče su toliko oštećene da su teško čitljive.

"Svi prehrambeni materijali danas i prije 4.000 godina su isti, čak je i priprema vrlo slična, ako ne i ista", rekao je jedan od naučnika Jurado Gonzalez.

Da bi dešifrirali recepte naučnici su upotrijebili sve ono što znaju o ljudskim ukusima te osnovama pripreme hrane koje se ne mijenjaju drastično tokom vremena i na taj način su se uspjeli što više približiti autentičnom receptu.

Neka od jela koja su urezana na pločama također imaju i jedinstvenu upotrebu. Naprimjer pashrutum je supa koja je dobra za nekoga ko pati od prehlade. Ono što se još moglo pročitati s ploča jeste da su se mesopotamski kuhari poigravali receptima kada su pripremali gozbu za visoko društvo.

Babilonska kuhinja uključivala je upotrebu mnogo sastojaka poput šafrana, peršuna i blitve. Osim toga, gulaši sa sosom od paradajza, začinjeni kuminom, korijanderom, bijelim lukom, metvicom i crvenim lukom u ovoj regiji se i dan danas koriste, a ovčija repna mast (ayla) smatrana je delikatesom i nezamjenjivim sastojkom u Iranu sve do šezdesetih godina.

A evo kako možete pripremiti Tuh'u, gulaš star 4.000 godina:

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovo jelo:

1 kilogram janjetine narezane na kockice Pola šolje ovčije masti glavica luka, sitno isjeckana pola kašike soli 1 kg cvekle oguljene i izrezane na kockice

1 šolja sitno isjeckane rukole 1 šolja sirno isjeckanog korijandera 1 šolja sitno isjeckanog perzijskog luka 1 kašičica kumina 1 šolja piva pola šolje vode pola šoljice isjeckane prase dva čehna bijelog luka, oguljena i zgnječena

Za dekoraciju:

pola šoljice sitno isjeckanog korijandera pola šoljice sitno isjeckane prase 2 kašike sjemeniki korijandera

Način pripreme:

Ovčiju mast zagrijte u velikoj posudi. Dodajte janjetinu i dinstajte na jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Dodajte luk i nastavite dinstati sve dok ne postane proziran. Dodajte so, cveklu, rukolu, svježi korijander, perzijski luk i kumin te dinstajte zatim ulijte pivo pa dodajte vodu.

Promiješajte i ostavite da se kuha. Smanjite temperaturu i dodajte prasu i bijeli luk. Ostavite da se krčka oko sat vremena dok se umak ne zgusne.

Ostatak korijandera stavite u sos. Odreske narežite u zdjele i pospite sjemenkama korijandera i sitno isjeckanom prasom. Jelo možete služiti uz bulgur, leblebije i hljeb.