Egzotična kuhinja
12

Napravite ukusni krompir s indijskim orasima po tradicionalnom receptu iz Indije

Klix.ba
Foto: Ola O Smit/The Guardian
Foto: Ola O Smit/The Guardian
Indijci su poznati po egzotičnoj kuhinji u kojoj spajaju razno voće i povrće, začine i ukuse. Za one koji uživaju u takvim posebnim spojevima, donosimo brzi indijski recept za jelo kaju aloo ili ukusni krompir s indijskim orasima.

Za pripremu ovog jela koje možete poslužiti kao užinu ili za ručak, potrebno vam je svega pet minuta, a za kuhanje oko 40 minuta.

Od sastojaka su vam potrebni kilogram krompira, šest zelenih čili papričica, komad svježeg đumbira od oko četiri centimetra, jedna kašika biljnog ulja, jedna kašičica ćurukota, 12 svježih listova karija, jedna kašika indijskih oraha, dva velika luka, kašika kurkume, kašika soli i pola kašike šećera.

Krompir prokuhajte u velikoj šerpi, do mjere da se ne krene raspadati, ali da bude skuhan. Potom ga isijecite na komade.

U međuvremenu, dok se kuha krompir, možete u blenderu isjeckati čili i đumbir tako da napravite pastu od ovih sastojaka.

Zagrijte ulje u tavi na srednjoj temperaturi. Potom na ulje dodajte ćurokot, listove karija i indijski orah i pržite sve zajedno dok orasi ne potamne. U tavu dodajte luk i pržite sve zajedno. Na kraju dodajte pastu od čilija i đumbira, kurkumu, sol i 200 mililitara vode. Poklopite tavu i sve zajedno kuhajte desetak minuta.

Skinite poklopac s tave i u pripremljenu smjesu ubacite komadiće kuhanog krompira. Smanjite temperaturu, dodajte šećer i kuhajte kaju aloo još deset minuta. Ukoliko u tavi primijetite višak vode, kuhajte jelo malo duže dok voda ne ispari.

Tako pripremljen kaju aloo prije serviranja možete dodatno pošećeriti ili posoliti.