Bez pečenja
6

Napravite ukusne praznične kolačiće brzo i lako

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sirovi kolačići omiljena su poslastica u vrijeme novogodišnjih praznika. Međutim, uvijek postoji opasnost od konzumacije sirovih jaja i brašna, zbog toga vam donosimo način kako da bez ovih sastojaka napravite savršen sirovi kolačić.

Donosimo vam recept za kolač koji je jednostavan za pripremu i bez glutena je. Tijesto za ovaj kolač pravi se od leblebija i maslaca od kikirikija. Pripremit ćete ga uz pomoć zdravih i prirodnih šećera poput javorovog sirupa i kokosovog šećera.

Kokosov šećer dat će mu okus karamela, a sirup od javora dat će savršenu dozu slatkoće. Najbolje u vezi s ovim kolačem je što se ne peče, veganski je i bez glutena.

Nakon spravljanja držite ga u frižderu.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

350 grama leblebija pola šoljice nezaslađenog prirodnog maslaca od kikirikija jedna kašičica ekstrakta vanilije pola kašičice košer soli

pola šoljice javorovog sirupa četvrtina šoljice kokosovog šećera dvije kašike zobi pola šoljice isjeckanih badema pola šoljice isjeckane tamne čokolade

Način pripreme:

Stavite zob u blender. Blendajte dok zob ne počne ličiti na brašno. Dodajte oguljene leblebije, maslac od kikirikija, vaniliju, so, javorov sirup, kokosov šećer i isjeckane bademe. Blendajte pet minuta, sve dok ne dobijete glatku masu. Smjesu staviter u zdjelu, stavite čokoladu i ostavite tijesto u frižider.