U duhu praznika
8

Napravite ukusne i mirisne medenjake bez kojih je Božić mnogima nezamisliv

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
S obzirom na to da je božićne praznike nemoguće zamisliti bez medenjaka, donosimo vam jednostavan recept za pripremu ovih tradicionalnih kolačića.

Priprema medenjaka je veoma jednostavna, a miris koji će se proširiti vašom kućom vratit će vas u djetinjstvo. Dobra stvar je to što ove kolačiće možete čuvati duži vremenski period u limenoj kutiji u kojoj će zadržati svježinu.

Medenjaci imaju aromatičan okus, a najintenzivniji okusi su muškatni oraščić i cimet koji je mnogima omiljeni zimski začin. Ovi kolačići ime su dobili po đumbiru koji se dodaje u malim količinama, a koji definiše okus medenjaka.

Za pripremu vam je potrebno 350 grama brašna, mala kašika sode bikarbone, mala kašika đumbira u prahu, 2 jajeta, 150 grama smeđeg šećera, 115 grama putera i 2 male kašike mješavine za medenjake.

Za pripremu glazure potrebno vam je 1 bjelance, 250 grama šećera u prahu i 2-3 kašike soka od limuna.

Puter sjedinite sa šećerom, a zatim dodajte preostale sastojke i zamijesite tijesto. Na radnoj površini oklagijom razvucite tijesto na debljinu oko 5 mm, a zatim kalupom napravite oblike. Poredajte na pleh i pecite 10-12 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Dok pečete medenjake, pripremite glazuru. Žicom umutite bjelance i postepeno dodajite šećer u prahu. U tu smjesu postepeno dodajite limun dok ne dobijete gustinu koja vam je potrebna. Medenjake ukrasite po želji.