Slatko pecivo
17

Napravite ukusne cimet rolnice koje će vas oduševiti mirisom i okusom

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Cimet rolnice, veoma popularno slatko pecivo porijeklom iz Švedske, nije teško pripremiti, a toliko su ukusne da je gotovo nemoguće zaustaviti se samo na jednoj.

Za tijesto vam je potrebno jaje, 125 ml mlijeka, 125 ml vode, 40 gr kvasca, 50 gr šećera, vanilin šećer, prstohvat soli, 90 ml ulja i 550 gr oštrog brašna.

U posudu stavite mlijeko i vodu i zagrijte da bude toplo. Ubacite kvasac i jednu kašiku šećera, promiješajte da se rastvori i ostavite desetak minuta da naraste. U plastičnu posudu stavite ostatak šećera, vanilin šećer, jaje, ulje i so i izmiješajte. Dodajte smjesu s kvascem, izmiješajte pa dodajte brašno. Tijesto je potrebno miješati dok ne dobijete glatku smjesu koja se odvaja od ivica. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Za to vrijeme pripremite premaz tako što ćete otopiti 100 gr putera, 150 gr smeđeg šećera i jednu kesicu cimeta.

Tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjite oklagijom u veliki pravougaonik na otprilike 5 mm debljine. Tijesto ravnomjerno premažite premazom od istopljenog putera, smeđeg šećera i cimeta. Nožem isjecite rolnice, stavite ih u pleh i ostavite da još malo rastu pa pecite 15 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Dok se rolnice peku pripremite preliv tako što ćete 50 ml slatkog vrhnja zagrijati i u njemu istopiti 50 gr bijele čokolade.