Sočno i ukusno
298

Napravite tres leches, desert koji će vas osvježiti bolje nego bilo koji drugi

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tri leće je sve popularniji kolač u slastičarnama, kafićima i restoranima. Njegovo porijeklo je iz Latinske Amerike, a u bukvalnom prijevodu "tres leches" znači tri mlijeka.

Ovaj kolač osvježit će vas bolje nego bilo koji drugi u ovim vrelim ljetnim danima. Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu tres leches:

6 jaja 100 gr šećera 200 gr brašna pola praška za pecivo vanilin šećer

Preljev:

500 ml slatkog vrhnja 300 ml kondenzovanog mlijeka

700 ml mlijeka

Preljev od karamele: 200 gr šećera 200 ml slatkog vrhnja 50 gr maslaca

Način pripreme:

U većoj posudi odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite bjelance u čvrst snijeg. Postepeno dodajite šećer i vanilin šećer. Potom lagano dodajte žumanca i umutite mikserom.

U 200 grama brašna dodajte prašak za pecivo, promiješajte i dodajte u prethodno umućenu smjesu. U četvrtasti pleh istresite smjesu i ostavite da se peče. Pecite je na 180 stepeni nekih 20-ak minuta.

Kada se kora ispeče izbockajte je viljuškom. U tepsiju ulijte slatko vrhnje, vratite biskvit u tepsiju. Potom sve prelijte mlijekom i kondenzovanim mlijekom. Ostavite dok biskvit ne upije.

Za to vrijeme napravite preljev od karamela. U šerpu stavite malo vode i dodajte 200 gr šećera. Kuhajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Potom dodajte 200 ml slatkog vrhnja i 50 gr maslaca i miješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Zatim ga prelijte preko biskvita i ostavite da se ohladi.