Zdravi sastojci
37

Napravite tart s kremom od limuna, ukusnu i zdravu poslasticu bez šećera i glutena

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tart s kremom od limuna je ukusna i zdrava poslastica bez šećera i glutena koju je lako pripremiti, a koja će pokrenuti sva vaša čula.

Za pripremu tarta potrebno vam je: 1 šolja zobenih pahuljica, 100 grama badema, 5 velikih kašika kokosovog ulja i 3 velike kašike javorovog sirupa.

Zobene pahuljice i bademe sitno sameljite (treba biti sitno poput brašna), a nakon toga ih pomiješajte s bademima. Zatim dodajte kokosovo ulje i javorov sirup i izmiješajte smjesu. Ujednačenu smjesu ravnomjerno raspodijelite u kalupu promjera 30 cm. Tart pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni, a zatim ostavite da se u potpunosti ohladi.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Za to vrijeme pripremite kremu od limuna za koju vam je potrebno: 4 jaja, izrendana korica jednog limuna, 1/3 šolje meda, 1/2 šolje limunovog soka i 6 velikih kašika kokosovog ulja.

U veliku šerpu stavite jaja, med i koricu limuna i umuite. Smjesu ulijte u šerpu i stavite na laganu vatru konstantno miješajući. Kada ste primijetili da je krema gušća te da je promijenila boju u žutu (baš kao limun) kašiku po kašiku dodajite kokosovo ulje i sok limuna. Nastavite miješati dok krema ne bude gusta otprilike kao puding.

Tart prelijte kremom i dekorišite voćem. Hajrudin Šišić, food blogger koji je na društvenim mrežama poznatiji kao Harry Cooper i koji je osmislio ovaj recept, predlaže da tart kombinujete s voćem koje vama najviše odgovara.

Osim toga, ističe da recept možete prilagoditi svojim željama. Ukoliko želite jednostavniju smjesu od ove, a podnosite mlijeko, možete pripremiti klasičnu slastičarsku kremu ili još jednostavnije puding od vanilije s dodatkom limunovog soka.